Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Επικοινωνιακό χαρακίρι

Η απειλή της διοίκησης της ΠΑΕ Καβάλα να πάρει την ομάδα και να πάει σε άλλη πόλη την ίδια ακυρώνει. Διαγράφει μεμιάς την πολύ σημαντική προσπάθεια που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια να δημιουργήσει ένα αξιόμαχο αγωνιστικό σύνολο στην Σούπερ Λιγκ και την προσπάθεια να φέρει κοντά στην ομάδα τους Καβαλιώτες. Να τους πείσει ότι είναι η ομάδα τους. Ουσιαστικά, οι Μάκης Ψωμιάδης και υιός οργισμένοι από την αντιπαράθεσή τους με τον δήμαρχο Καβάλας Κωστή Σιμιτσή για το ζήτημα της διαχείρισης του γηπέδου «Ανθή Καραγιάννη» στρέφονται κατά των φιλάθλων και της μοναδικής συναισθηματικής σχέσης που διατηρούν με την ομάδα τους ακόμα και στην εποχή του άκρατου επαγγελματισμού.

Με αφορμή την απόφαση της διοίκησης του δήμου να παραχωρήσει το γήπεδο για συναυλίες το καλοκαίρι και τις ζημίες που μπορεί να προκληθούν στο χλοοτάπητα, η οικογένεια Ψωμιάδη λέει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στους Καβαλιώτες φιλάθλους πως η ομάδα αυτή δεν είναι δική τους. Είναι ένα μαγαζί όπως το Villa Mercedes, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να μεταφερθεί σε άλλη πόλη. Εάν όμως έτσι είναι, αυτομάτως χάνει το δικαίωμα να τους καλεί στο γήπεδο για να ενισχύσουν την ομάδα με την παρουσία τους. Αν αυτή η ομάδα που πέρυσι έκανε ένα καταπληκτικό πρωτάθλημα με Αμπντούν, Ντουγκλάο, Ονουάτσι, Γκαλίνοβιτς δεν είναι η ομάδα της Καβάλας που διοικείται τα τελευταία χρόνια από την οικογένεια Ψωμιάδη, αλλά μια εταιρεία της οικογένειας Ψωμιάδη, που απλά έτυχε να έχει έδρα την Καβάλα, τότε οι επικλήσεις στον πατριωτισμό των Καβαλιωτών να πάψουν γιατί προκαλούν.

Αλλά ετούτο το ατόπημα της διοίκησης της ΠΑΕ Καβάλα δεν συνιστά μόνο ένα επικοινωνιακό χαρακίρι των Σταύρου και Μάκη Ψωμιάδη. Άλλωστε, είναι δικαίωμά τους να ακυρώνουν εαυτόν. Η στάση τους αυτή καταδεικνύει μια από τις μεγαλύτερες παθογένειες του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου: Την έλλειψη παραγόντων ικανών να αντιληφθούν τα στοιχειώδη, όπως τη μοναδική σχέση οπαδού-ομάδας. Αυτή τη σχέση, που σέβεται η εκάστοτε διοίκηση της Μπαρτσελόνα, που ναι μεν είναι επιχειρηματικός κολοσσός, αλλά παραμένει το καμάρι της Καταλονίας. Αυτή τη σχέση, που διατηρεί ακόμα τον μύθο της Μίλαν, της Ιντερ, της Λίβερπουλ, της Μάντσεστερ, του Αγιαξ. Επιχειρηματικών κολοσσών πια, που όμως σέβονται απόλυτα αυτή τη μεταφυσική σχέση οπαδών και ομάδας.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου