Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Το λιμάνι της Καβάλας

Το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του λιμανιού είναι της απολύτου προτεραιότητας του δήμου Καβάλας. Μα και αν δεν είναι πρέπει να γίνει αν στο μεταξύ δεν είναι πολύ αργά. Διότι είναι πολύ πιθανόν να εκποιηθεί πακέτο με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Πολλά θα μπορούσε κανείς να πει για την ολιγωρία των επικεφαλής του δήμου Καβάλας όλα αυτά τα χρόνια. Μόνο που σε αυτή τη συγκυρία η απόδοση ευθυνών είναι το τελευταίο. Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας οφείλει με σύμπνοια να διεκδικήσει αυτό που ανήκει στην πόλη της Καβάλας. Την παραλιακή ζώνη και το παλιό λιμάνι, που πια από τη στιγμή που το εμπορικό κομμάτι μεταφέρθηκε στα «Σπαθιά» πρέπει να περάσει στην κυριότητα του δήμου.
- Πήραμε στα στρατόπεδα, τα αξιοποιήσαμε και εσύ θέτεις και θέμα λιμανιού. Πλάκα μας κάνεις;
- Όχι δεν κάνω πλάκα. Απλά δεν υπάρχει χρόνος. Η περίοδος αυτή είναι εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον του δήμου Καβάλας.
- Μα αυτοί δεν έχουν λεφτά για μπλάνκο και μολύβια και συ βάζεις στο τραπέζι θέματα όπως το λιμάνι και τα στρατόπεδα;
- Ναι. Δεν φταίω εγώ, αλλά η συγκυρία που εμπεριέχει όλες αυτές τις αντιφάσεις. Από τη μια ο δήμος Καβάλας, όπως όλοι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν έχει πόρους για τα τρέχοντα έξοδα, αλλά από την άλλη παίζονται πολλά και στο θέμα των στρατοπέδων και στο θέμα του λιμανιού. Δεν υπάρχει πολυτέλεια για επιλογές και ιεραρχήσεις. Μαζί με τον αγώνα για να αντεπεξέλθουν στα στοιχειώδη που λείπουν, πρέπει να δοθεί και ο αγώνας για τούτους τους δυο στόχους, που είτε στη μια, είτε στην άλλη περίπτωση θα διαμορφώσουν καταλυτικά το προφίλ και τις δυνατότητες της πόλης.
Μεγάλη η πρόκληση και η ευθύνη για τη δημοτική Αρχή κατά πρώτο λόγο, αλλά και για τις υπόλοιπες παρατάξεις. Οφείλουν να συντονίσουν τον αγώνα τους και σε συνεργασία με τους άλλους τοπικούς φορείς να φανούν αντάξιοι των περιστάσεων. Η χθεσινή σύσκεψη ήταν το απολύτως απαραίτητο πρώτο βήμα, αλλά θα πάει στον βρόντο εάν δεν γίνει ένας προγραμματισμός. Εάν δεν συμφωνηθεί ένας προγραμματισμός δράσης. Δεν είναι οι συσκέψεις που μας λείπουν, αλλά ο προγραμματισμός και η συντονισμένη διεκδίκηση.
Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου