Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Ζήτημα κοινής λογικής

Η παρέμβαση του αρχιτέκτονα Γιάννη Ιακωβίδη εκ μέρους της Δημοκρατικής Αριστεράς Καβάλας για το θέμα της δημιουργίας κι άλλων θέσεων στάθμευσης στο νέο Νοσοκομείο Καβάλας συνδυάζει δυο αρετές: Τη γνώση του αντικειμένου από έναν εξειδικευμένο επιστήμονα, με την κοινή λογική, που θεωρεί προκλητικά παράλογο να διατεθεί το ποσόν των 3 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά για τη δημιουργία 350 θέσεων χώρων στάθμευσης στο ύψωμα που απόμεινε στον περιβάλλοντα χώρο.

Όπως επισημαίνει, η ισοπέδωση αυτού του υψώματος επιδεινώνει απαγορευτικά την αλλοίωση της περιοχής για τη δημιουργία ενός έργου, που σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, που σε αυτές τις περιπτώσεις αλλάζει στον έναν ή στον άλλο βαθμό, θα προσφέρει ένα πάρκινγκ για κάθε θέση του οποίου θα έχουν ξοδευτεί με τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις 8.571 ευρώ! Κι όμως, όπως προτείνεται, με μικρές παρεμβάσεις είναι εφικτό και οι θέσεις στάθμευσης να αυξηθούν σημαντικά και κυρίως να διευκολυνθεί σημαντικά η αστική συγκοινωνία. Είναι πια καιρός να συνειδητοποιήσουμε άπαντες σε τούτη τη χώρα ότι η εποχή που κατεβαίναμε για καφέ και τσιγάρα με το αυτοκίνητο έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Είναι πλέον καιρός να ανακαλύψουμε τις αρετές των μαζικών συγκοινωνιών, αφού τα κέντρα των σύγχρονων πόλεων έχουν υπερκορεστεί και άλλο κυκλοφοριακό φόρτο δεν σηκώνουν.

Η ύπαρξη εγκεκριμένης χρηματοδότησης για την οποία προφανώς φρόντισε ο Καβαλιώτης υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης αποτελεί τον δεύτερο λόγο για τον οποίο το έργο αυτό δεν πρέπει να γίνει. Οι χρηματοδοτήσεις, είτε από τον κρατικό κορβανά, είτε από τα ευρωπαϊκά ταμεία, αντιμετωπίζονται τα τελευταία χρόνια ως φρούτα εποχής, που πρέπει πάση θυσία να κόβονται στην ώρα τους για να μη χαθούν. Αλλά αυτή η νοοτροπία είναι μια από τις πολλές συνιστώσες της κρίσης, που ταλανίζει τη χώρα. Διότι τα τελευταία 20 χρόνια δεν εκταμιεύτηκαν λίγα κονδύλια από τον κρατικό και κυρίως τον ευρωπαϊκό κορβανά για έργα, που εάν ήταν ενταγμένα σε έναν άλλο σχεδιασμό θα μπορούσαν να έχουν αλλάξει καταλυτικά το αναπτυξιακό προφίλ της χώρας.

Αντί όμως να διατεθούν βάσει ενός συνολικού σχεδίου για τη χώρα, είτε έγιναν πασατέμπος από τα τρωκτικά που κατατρώνε τις σάρκες της χώρας, είτε πετάχτηκαν εδώ κι εκεί σε έργα αμφιβόλου αισθητικής και αξίας, σαν το έργο που σχεδιάζεται για την αύξηση των χώρων στάθμευσης στο νέο Νοσοκομείο.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου