Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Ο δικομματισμός αντέχει

Η αγανάκτηση μπορεί να ξεχειλίζει στις πλατείες και να κυριαρχεί στις καθημερινές κουβέντες στο σπίτι, στη δουλειά, στα καφέ, στις ουρές του ΙΚΑ και των τραπεζών, αλλά δεν αρκεί για να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό, όπως καταδεικνύει η δημοσκόπηση της Public Issue για λογαριασμό της “Καθημερινής”. Ναι μεν το ΠΑΣΟΚ κατακρημνίζεται, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της δυσαρέσκειας εισπράττει τη Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά, που αποκτά πλέον προβάδισμα τεσσάρων μονάδων 31-27% και κάνει όνειρα για κατάληψη της εξουσίας. Όχι πως είναι εύκολος στόχος η αυτοδυναμία. Τα στοιχεία της δημοσκόπησης βγάζουν επτακομματική Βουλή, ενώ εάν η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη καταφέρει να αυξήσει την επιρροή της από το 2,5 στο 3%, μπορεί και οκτακομματική.

Ωστόσο, υπό τις παρούσες συνθήκες και με νωπή την απόλυτη πολιτική χρεωκοπία των κυβερνήσεων της Ν.Δ. υπό τον Κώστα Καραμανλή, φαίνεται πως ο δικομματισμός αντέχει.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που καταγράφει την εκτίμηση της επιρροής των πολιτικών κομμάτων και όχι την πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 31%, έναντι 27% του ΠΑΣΟΚ, το οποίο επιστρέφει στα επίπεδα των εκλογών του 1977 (25,3%), ακολουθεί το ΚΚΕ με 11%, ο ΛΑΟΣ με 8%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 6,5%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3,5%, η Δημοκρατική Αριστερά με 3% , η Δημοκρατική Συμμαχία με 2,5%, ενώ η αποχή φτάνει το 38%.

Πέραν της δεδομένης ρευστότητας του πολιτικού σκηνικού και την πολύ μεγάλη πρόθεση για αποχή, που θα διεκδικήσουν άπαντες για λογαριασμό τους, αυτές οι τέσσερις μονάδες της διαφοράς υπέρ της Ν.Δ. δείχνουν ότι το δίλημμα των ισχυρών κυβερνήσεων που προβάλλουν τα δυο μεγάλα κόμματα έχει ξεθωριάσει μεν, αλλά ακόμα κρατά. Τάση, που πλησιάζοντας προς την κάλπη είναι πολύ πιθανόν να ενισχυθεί όσο η μοναδική ρεαλιστική εναλλακτική, αυτή των συμμαχικών κυβερνήσεων, υπονομεύεται στην πράξη από τους μικρότερους πολιτικούς σχηματισμούς.

Η ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού δεν επιτρέπει ασφαλή συμπεράσματα. Άλλωστε, οι δημοσκοπήσεις δεν διαβάζονται σαν ευαγγέλιο, αφού δεν είναι τίποτα περισσότερο από φωτογραφίες στιγμής. Ωστόσο, τα μηνύματα δεν αφορούν μόνο το υπό κατάρρευση ΠΑΣΟΚ και τον χρεωκοπημένο δικομματισμό. Αφορούν εξίσου και τα μικρότερα κόμματα, που κινδυνεύουν να χάσουν μια ακόμα ευκαιρία να πλήξουν τον δικομματισμό, τον οποίο πολεμούν εδώ και χρόνια με ανακοινώσεις και συνθήματα.

Στην πράξη όμως τον ενισχύουν συστηματικά.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου