Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Έλλειμμα σοβαρότητας

Οι οργισμένες αντιδράσεις εκπροσώπων συλλόγων και φορέων της Νέας Καρβάλης στο ενδεχόμενο δημιουργίας ΚΔΑΥ (Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) σε οικόπεδο του Βιοτεχνικού Πάρκου καταδεικνύει ότι το πρόβλημα ετούτης της χώρας δεν είναι μόνο, όπως νομίζουν οι περισσότεροι, η δεδομένη και εμφαντική χρεωκοπία των πολιτικών κομμάτων. Η χρεωκοπία είναι συνολική και αφορά τη νοοτροπία και τις συμπεριφορές ενός εκάστου. Όλων δίχως εξαίρεση. Εν προκειμένω, η καταφανής απουσία λογικής χροιάς στις αντιδράσεις των κατοίκων της Νέας Καρβάλης στο ενδεχόμενο δημιουργίας ΚΔΑΥ αναδεικνύει δυο από τις πολλές παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας: Το «ιερόν δίκαιον» των τοπικών κοινωνιών να εξεγείρονται εναντίον οιουδήποτε σχεδίου τάχατες εξυφαίνεται εναντίον του υποτιθέμενου σχεδιασμού που έχουν αποφασίσει άγνωστο πώς και πότε και το δεδομένο έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτικών θεσμών.

Μόνο που τώρα πια, στο χείλος του γκρεμού, περίσσεψαν οι πολυτέλειες. Είναι καιρός να σοβαρευτούμε. Καταρχάς από πουθενά δεν προκύπτει το θέσφατο του δικαίου των τοπικών κοινωνιών. Η Νέα Καρβάλη στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι κάποια αυτόνομη περιοχή του νομού Καβάλας ή της ελληνικής επικράτειας που έχει ξεχωριστή χωροταξική πολιτική και αναπτυξιακό πλάνο. Είναι ένα μέρος του όλου, που είναι ενταγμένο στον συνολικότερο σχεδιασμό, που έστω και με πολύ μεγάλη καθυστέρηση πρέπει να γίνει στην περίπτωση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Τα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, όπως μαρτυρά ο τίτλος τους, ουδεμία σχέση έχουν με σκουπιδότοπους και υποβάθμιση περιβάλλοντος όπως οργισμένα υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, που είναι υποχρεωμένοι να αντιληφθούν τι σημαίνει ανακυκλώσιμα υλικά και ποια η χρήση τους πριν πάρουν τα φλάμπουρα.

Στο σημείο που έχουν δίκιο οι άνθρωποι της Νέας Καρβάλης είναι το δεδομένο έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτικών θεσμών. Έχουν λόγους να μην εμπιστεύονται τους πολιτικούς θεσμούς και τον σχεδιασμό του νεοελληνικού κράτους, που είναι σύντομο ανέκδοτο. Ακούν ΚΔΑΥ και φοβούνται ότι θα τους φυτέψουν πυρηνικό σταθμό. Ακούν ανακύκλωση και ο νους τους πάει σε έναν νέο περιβαλλοντικό εφιάλτη, που σε συνδυασμό με τη λειτουργία της ΒΦΛ, θα τους κάνει τον βίο αβίωτο.

Αλλά έτσι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Το δεδομένο έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτικών δεν μπορεί να μην επιτρέπει σε τούτη τη χώρα να κάνει τα στοιχειώδη, όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων εσαεί.

Ήρθε η ώρα να κάνουμε μια αρχή.
Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου