Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Ξύλινα τείχη

Σαφώς και δεν είναι κακό να στρέφονται περισσότεροι από κάθε άλλη φορά νέοι προς τις σχολές του Εμπορικού Ναυτικού. Κάθε άλλο. Από την αρχαιότητα ακόμα η θάλασσα ήταν τόπος προνομιακός για τους κατοίκους ετούτης της χώρας. Οδός περιπέτειας, μα και προκοπής. Οι μικρές Οδύσσειες των Ελλήνων ναυτικών έφεραν πρόοδο, πολιτισμό, συνάλλαγμα και συνέβαλαν καταλυτικά στην εθνική αφύπνιση και την εθνική παλιγγενεσία του 1821. Ως εκ τούτου, η στροφή που παρατηρείται φέτος, το ζωηρό ενδιαφέρον για δουλειά στο εμπορικό ναυτικό, όπως καταγράφεται από τους απόφοιτους Λυκείου που σπεύδουν στα ιατρεία να πάρουν τις βεβαιώσεις που απαιτούνται για να διεκδικήσουν μια θέση στις αντίστοιχες σχολές, είναι καλό σημάδι.

Ίσως, συνολικότερα αν το δει κανείς, είναι και μια πρόταση για την υπέρβαση του αδιεξόδου της χώρας. Μια σύγχρονη ερμηνεία του περίφημου χρησμού του μαντείου των Δελφών για τα «ξύλινα τείχη», που με τη διορατικότητα του Θεμιστοκλή οδήγησε στον θρίαμβο των Ελλήνων κατά των Περσών στη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Το ναυτικό και ο τουρισμός, παρά τα όποια προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως μέρη του σώματος της βαριά άρρωστης χώρας, μοιάζουν ως οι πλέον υγιείς τομείς, που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αναγέννησή της.

Το αρνητικό της υπόθεσης είναι ότι οι νέοι ετούτης της χώρας, δηλαδή το μέλλον της και η προοπτική της, φαίνεται να οδηγούνται μαζικά σε μια επαγγελματική επιλογή με κύριο κριτήριο την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Όχι, πως δεν θα έπρεπε να τους απασχολεί το τι μέλλει γενέσθαι μετά την αποφοίτησή τους από μια σχολή. Αλλά από την άλλη, η τάση αυτή χρόνια πριν με τις ακαδημίες που παρήγαγαν σωρηδόν δασκάλους και με τη στροφή των καλύτερων μαθητών στις σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας στερεί τη χώρα από πολύτιμο κεφάλαιο σε άλλους επαγγελματικούς τομείς. Μεταξύ των παιδιών αυτών που σήμερα υπηρετούν στην Αστυνομία όχι επειδή το επέλεξαν αλλά για να έχουν μια σίγουρη δουλειά, που έγιναν δάσκαλοι βάσει της ίδιας λογικής ή που σε λίγα χρόνια θα σταδιοδρομήσουν επαγγελματικά στο Εμπορικό Ναυτικό, υπάρχουν οι σκηνοθέτες του αύριο. Παιδιά που θα μπορούσαν να διαπρέψουν σε άλλους τομείς, αλλά που οδηγούνται σε μια επιλογή με μοναδικό στόχο την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Το τίμημα που κάποια στιγμή θα πληρωθεί θα είναι μεγάλο για τους ίδιους. Μα και την ίδια τη χώρα.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου