Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Το λάθος

Είναι να απορεί κανείς με την πικρία του τέως δημάρχου Ελευθερών Χαράλαμπου Χρυσανίδη για την καταδίκη του από το Εφετείο Θράκης για υπόθεση λυμάτων. Ο Χρυσανίδης θεωρεί ότι ειδικά για τη διαχείριση των λυμάτων αγωνίστηκε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα δημάρχου και τελικά τα κατάφερε να δημιουργήσει βιολογικό καθαρισμό στον οποίο σήμερα καταλήγουν τα λύματα και άλλων περιοχών του νέου δήμου Παγγαίου. Σωστά ως εδώ. Πράγματι έτσι είναι. Ο Χρυσανίδης αγωνίστηκε με το πείσμα του επιχειρηματία και τη γνώση του τεχνοκράτη και τα κατάφερε. Κακώς όμως απορεί και πικραίνεται για την καταδίκη του. Εισπράττει τα επίχειρα. Καλά να πάθει. Σε τούτη τη χώρα όποιος πασχίζει να προσφέρει ουσιαστικό έργο τιμωρείται παραδειγματικά. Συνέβη με τον Χρυσανίδη. Είχε συμβεί με τον Νίκο Αμπεριάδη όταν ασκώντας τα καθήκοντα του διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας τόλμησε να προβεί σε μια μικρής τάξεως πολεοδομική αυθαιρεσία για να αποκτήσει χώρο για το ογκολογικό τμήμα στο συγκρότημα του Σανατορίου.

Συνέβη με τον τέως διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας Σάββα Κοσμίδη. Αυτός δεν τιμωρήθηκε από την τυφλή δικαιοσύνη αλλά από το κράτος του ΠΑΣΟΚ, που μια ζωή υπηρέτησε, όταν τόλμησε να δηλώσει καθαρά ότι ως πρόεδρος είναι διατεθειμένος να συγκρουστεί με τους μανδαρίνους του κρατικού μηχανισμού για τα συμφέροντα του Νοσοκομείου. Άσε που τόλμησε να φέρει σε χρόνο ρεκόρ εις πέρας το τιτάνιο έργο της μεταφοράς του Νοσοκομείου στο νέο κτιριακό συγκρότημα δίχως να ανοίξει ρουθούνι. Μια ωραία πρωϊα ενημερώθηκε ότι η παραίτηση που τον είχαν παρακαλέσει να ανακαλέσει είχε δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Συμπερασματικά, ο Χρυσανίδης οφείλει να αναγνωρίσει το λάθος του και να μη ζητά και τα ρέστα. Εάν αδιαφορούσε για τα λύματα και το περιβάλλον όπως οι περισσότεροι συνάδελφοί του δήμαρχοι θα είχε πιθανότατα αποφύγει την καταδίκη. Αυτός όμως προκάλεσε την τύχη του. Πήγαινε φιρί-φιρί να φάει το κεφάλι του, όπως και έγινε.

Μα θα αντιτείνει κανείς, είναι δυνατόν να τιμωρείται ο Χρυσανίδης για την πρόθεσή του να δουλέψει και να προσφέρει έργο με καθυστέρηση; Αφού πια δεν είναι δήμαρχος. Είναι. Όχι για λόγους ρεβανσισμού. Απλώς, για να δοθεί το μήνυμα στους εν ενεργεία δημάρχους να προσέχουν.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου