Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Εμαθαν ότι η αγορά αυτοκινήτου πεθαίνει

Συμβαίνουν κι αυτά. Η κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου με γκουρού των Οικονομικών τον Γεώργιο Παπακωνσταντίνου, μελετά τη μείωση των τελών ταξινόμησης κατά 50% προκειμένου να τονωθεί η χειμαζόμενη αγορά του αυτοκινήτου. Περιέργως πώς, αντελήφθησαν ότι η αγορά αυτοκινήτου πεθαίνει. Έμαθαν ότι από τις αρχές του χρόνου μέχρι τον Αύγουστο η πτώση των πωλήσεων έφτασε το 65% με συνέπεια περί τις 2.000 επιχειρήσεις εμπορίας αυτοκινήτων να βάλουν λουκέτο και να χάσουν τη δουλειά τους περίπου 9.000 εργαζόμενοι. Μα και να μειωθούν δραματικά τα έσοδα του προϋπολογισμού. Ο φιλόδοξος στόχος τους ήταν να εισπραχθούν περί τα 508 εκατομμύρια ευρώ, αλλά τελικά μετά βίας εισπράχθηκαν 200 εκατομμύρια ευρώ. Το μόνο που μένει να απαντηθεί είναι γιατί εξεπλάγησαν. Αυτός δεν ήταν ο στόχος; Δεν το 'ξεραν πως τούτο θα συμβεί όταν στέγνωναν την αγορά από ρευστό; Αυτό δεν ήταν το μήνυμα προς τους "σπάταλους" νεοέλληνες, που -άκουσον, άκουσον- είχαν πεισθεί πως πρέπει να κυκλοφορούν με καινούργια αυτοκίνητα για λόγους ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος; Ε, λοιπόν το μήνυμα ελήφθη. Άπαντες συνειδητοποίησαν τι έφταιξε και φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού. Η κατανάλωση. Η αγορά καινούργιων αυτοκινήτων και σπιτιών, η ανέγερση καινούργιων οικοδομών και ούτω καθεξής.

Στο μεταξύ διασκεδάζαμε τη νέα πραγματικότητα συμμετέχοντας σε ένα διευρυμένο "big brother" με κανόνες καθαρούς. Ένα παιχνίδι κατακερματισμού της ελληνικής οικονομίας όπου ο ένας χαίρεται με τη δυστυχία του αλλουνού.

Στην αρχή ήταν όλα καλά και καθαρά. Οι έμποροι και οι επιχειρηματίες χάρηκαν με τις μειώσεις μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Με τις απολύσεις όσων περίσσευαν. Με τις μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Οι δημόσιοι υπάλληλοι με τα λουκέτα των μικρομάγαζων που "κονομούσαν εις βάρος τους". Ολοι μαζί με τη μείωση της τουριστικής κίνησης, που έκανε μάγκες αυτούς που έτυχε να διαθέτουν ένα καλό οικόπεδο κοντά στη θάλασσα.

Μα πάνω που εμπεδώσαμε τους κανόνες και περιμέναμε με αδημονία να κλείσουν κι άλλες αντιπροσωπείες κι άλλα μαγαζιά, να αυξηθούν κι άλλο οι άνεργοι, μας το χαλάνε. Άντε τώρα να μάθεις τους κανόνες από την αρχή. Άσε που η τόνωση της κίνησης στην αγορά σημαίνει σπατάλη και ανατροφοδότηση της κρίσης. Εκτός αν δεν είναι έτσι. Οπότε κάποιοι οφείλουν να απολογηθούν για τούτο το χάλι.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου