Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Λέσχη Μαύρης Θάλασσας

Μελετώντας τον απολογισμό της προεδρίας της Καβάλας στη Διεθνή Λέσχη της Μαύρης Θάλασσας, που συνέρχεται αύριο Κυριακή στην Καβάλα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι έχει γίνει δουλειά. Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, επί Καβαλιώτικης προεδρίας αναβαθμίστηκε το website της Λέσχης. Εκδόθηκε πληροφοριακό έντυπο. Προετοιμάστηκε η τροποποίηση του καταστατικού λειτουργίας της προκειμένου να ξεπεραστούν σημαντικά προβλήματα του παρελθόντος. Συντάχθηκε σχέδιο χρηματοδότησης της Λέσχης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η προεδρία της Καβάλας ανανέωσε σε πολύ μεγάλο βαθμό τις επαφές με όλους τους διεθνείς οργανισμούς και κυρίως με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνέβαλε στην εξομάλυνση των σχέσεων, μεταξύ των πόλεων - μελών, που ήταν ιδιαίτερα τεταμένες λόγω γεωπολιτικών διαφορών. Προχώρησε στην αποτελεσματική είσπραξη όλων των συνδρομών που χρωστούσαν εδώ και αρκετά χρόνια οι πόλεις - μέλη της Διεθνούς Λέσχης της Μαύρης Θάλασσας. Με άλλα λόγια ξανάδωσε σάρκα και οστά σε έναν οργανισμό που βρισκόταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Καλά όλα αυτά και χρήσιμα αναμφιβόλως. Όλα παίζουν το ρόλο τους. Και το website και οι επαφές με τους διεθνείς οργανισμούς και η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των πόλεων-μελών. Ακόμα και οι συνδρομές. Αυτό όμως που μένει να απαντηθεί είναι εν τέλει οι ουσιαστικές προοπτικές αυτού του εγχειρήματος. Κατά πόσο μπορεί στην πράξη αυτό το ανομοιογενές παζλ πόλεων-μελών των χωρών που βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα και δεν χαράσσουν εξωτερική πολιτική, αλλά ακολουθούν την εξωτερική πολιτική των χωρών στις οποίες ανήκουν, να συγκροτήσουν έναν λειτουργικό οργανισμό, ικανό να χαράξει νέους δρόμους. Αυτό είναι πλέον το ζητούμενο για αυτή τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση, που μέχρι σήμερα δεν έχει δικαιώσει τις προσδοκίες, που έχει δημιουργήσει. Να παρουσιάσει έργο μετρήσιμο στους τομείς της οικονομίας, της ανάπτυξης, του περιβάλλοντος, του τουρισμού.

Σήμερα, παράλληλα με τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, συνεδριάζουν στο Λούσυ περισσότερα από 20 Επιμελητήρια πόλεων με πολλαπλάσιο πληθυσμό και δυναμική από την Καβάλα, όπως η Οδησσός και το Ροστώφ. Ιδού η ευκαιρία για το Επιμελητήριο και τις επιχειρήσεις του νομού Καβάλας σε τούτη την τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου