Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Αλλάζουν κοστούμι

Η κρίσιμη αναμέτρηση σε επίπεδο Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τείνει νωρίς-νωρίς να πάρει τα στοιχεία φαρσοκωμωδίας της κακιάς ώρας. Μιας φτηνής τηλεοπτικής μπαλαφάρας σαν αυτές που μας τρίβουν στα μούτρα τα τελευταία χρόνια τα κανάλια. Την αρχή έκανε η γενική γραμματέας της Περιφέρειας Θεοδώρα Κόκλα, που αντί, ως εκπρόσωπος της Πολιτείας, να εγγυηθεί το ομαλό προεκλογικό κλίμα , έχει γίνει τις τελευταίες μέρες αρνητικός πρωταγωνιστής της προεκλογικής περιόδου. Σα να μην έφταναν οι πολιτικά ανόητες και δεοντολογικά απαράδεκτες ποινές κατά του νομάρχη και υποψηφίου δημάρχου Καβάλας Θόδωρου Καλλιοντζή, εγκαλεί για παράβαση καθήκοντος τον δήμαρχο Καβάλας Κωστή Σιμιτσή και δημοτικούς συμβούλους γιατί δεν εφάρμοσαν πιστά τη νομοθεσία που προβλέπει κλείσιμο μαγαζιών σε τούτη την τόσο δύσκολη συγκυρία.

Στο μεταξύ, τα στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων σπεύδουν να συνεχίσουν στο ίδιο τέμπο υποβαθμίζοντας την πολιτική αντιπαράθεση στο έσχατο σημείο του λαϊκισμού εις το όνομα των συμφερόντων της Καβάλας. Όταν δυο από τους πλέον σοβαρούς παράγοντες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ όπως ο υπερνομάρχης Κώστας Τάτσης και ο Γιάννης Στυμπίρης αντί επιχειρημάτων επικεντρώνονται στο ποιος από τους Αρη Γιαννακίδη και Γιώργο Παυλίδη είναι περισσότερο "αντικαβαλιώτης", αντιλαμβάνεται κανείς τι θα επακολουθήσει. Μόνο που ετούτη η φάρσα πρέπει να σταματήσει άμεσα όσο είναι νωρίς. Οι περιφερειακές εκλογές δεν πρέπει να δηλητηριαστούν με τις τοπικιστικές αντιπαραθέσεις όσο τούτο είναι δυνατόν.

Η εκατέρωθεν δυσπιστία λόγων και προθέσεων είναι εύλογη και μέχρι ενός σημείου αναπόφευκτη, αφού αυτοί που μέχρι πρότινος διαγκωνίζονταν σε επίπεδο περιφέρειας υπερασπιζόμενοι τα με τη στενή έννοια του όρου συμφέροντα του νομού τους καλούνται να υπηρετήσουν το σύνολο της περιφέρειας. Μα στο μεταξύ, το σκηνικό έχει αλλάξει. Οποιος και αν τελικά επικρατήσει οφείλει να παραμερίσει τα ελάχιστα που χωρίζουν τους πολίτες των πέντε νομών και να προβάλλει τα πολλά που τους ενώνουν. Νικητές και ηττημένοι να αναζητήσουν τρόπους για να βγάλουν ετούτη τη φτωχή, παρά τον απαράμιλλο φυσικό πλούτο, περιφέρεια από τη μιζέρια, αντί να ανακυκλώνουν αντιπαραθέσεις δεκαετιών όπως το εφετείο ή τα αναπτυξιακά κίνητρα εις βάρος όλων εν τέλει.

Οσο για το "παρελθόν" των υποψηφίων περιφερειαρχών δεν μπορεί να διαγραφεί, ούτε όμως σώνει και καλά προεξοφλεί τη στάση τους σε τούτο το νέο μετερίζι. Αλλιώς πολιτεύονταν με το κοστούμι του νομάρχη Ξάνθης ο ένας και Ροδόπης ο άλλος, αλλιώς είναι υποχρεωμένοι να κινηθούν με το κοστούμι του περιφερειάρχη.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου