Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Kavalistas όπως Atenistas

Εν μέσω καταγγελιών για πιέσεις και εκβιασμούς υποψηφίων υποψηφίων συμβούλων, εξαγγελίες κενές περιεχομένου από όλους αυτούς που βάλθηκαν να σώσουν τον έρμο τούτο τόπο από τα προβλήματα, αρνούμενοι στην πράξη να αναλάβουν έστω και μία συγκεκριμένη δέσμευση, υπάρχουν πολίτες που αντιδρούν. Με όχημα το Ιντερνετ συντονίζονται και επεμβαίνουν μετατρέποντας πάρκινγκ σε πλατείες. Οργανώνουν εξορμήσεις καθαριότητας σε αρχαιολογικούς χώρους. Έχουν πια αποφασίσει ότι ουδέν έχουν να περιμένουν από τους ταγούς ετούτου του τόπου. Μα ακόμα και όταν υπάρχουν άνθρωποι σε θέσεις κλειδιά με ευαισθησίες και ενδιαφέρουσες απόψεις -πάντα υπάρχουν- οι πολίτες αυτοί δεν τους αφήνουν σε ησυχία. Τους πιέζουν, τους υπενθυμίζουν, προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις στα προβλήματα που τους απασχολούν. Στη γειτονιά. Στο κέντρο. Στο λιμάνι. Μια τέτοια ομάδα έχει δημιουργηθεί στην Αθήνα από ανθρώπους που δηλώνουν "εραστές της Αθήνας", τους atenistas.

Έχουν δημιουργήσει δικό τους site (www.atenistas.gr), έχουν ήδη αντισταθεί επιτυχημένα στις απόπειρες τσιμεντοποίησης ορισμένων χώρων στην Αθήνα και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν με έναν εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο: Τη βελτίωση της καθημερινότητας. Την αύξηση των χώρων πρασίνου. Την καθαριότητα. Τη δημιουργία πεζόδρομων, ποδηλατόδρομων και ούτω καθεξής.

Γιατί να μη δημιουργήσουμε και μεις τους "Kavalistas"; Μια ομάδα νέων ανθρώπων με ευαισθησίες που να αγαπούν ετούτο τον τόπο; Η συνταγή είναι απλή και τα υλικά διαθέσιμα: Χρειάζονται άνθρωποι που να αγαπούν ετούτο τον τόπο και ιδέες απλές, άμεσα εφαρμόσιμες που μπορούν να αλλάξουν την καθεμέρα μας. Μα και πολίτες σαν αυτούς που συμμετείχαν μαζικά σε κείνο το μεγαλειώδες συλλαλητήριο κατά της εγκατάστασης εργοστασίου παραγωγής ενέργειας με βάση το λιθάνθρακα. Ανθρωποι που να ξέρουν και να μπορούν να διοικούνται και να διοικούν.

Αλλωστε, όπως το έθεσε ο Αριστοτέλης, ο πολίτης που δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική, (δηλαδή την συμμετοχή του στην επίλυση των κοινών προβλημάτων της Πολιτείας όπου δρα) , για τη ζωή του και για τη ζωή των παιδιών του είναι άχρηστος.

Νίκος Σπιτσέρης

1 σχόλιο:

  1. Στην πόλη της Καβάλας υπάρχουν διάσπαρτοι χώροι που περιμένουν τους πολίτες να τους ομορφύνουν. Είμαι πρόθυμος να συνεισφέρω σε αυτήν την προσπάθεια. Περιμένω ειδοποίηση
    thomasmel@ath.forthnet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή