Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Η Καβάλα μπορεί

Ο υδροκεφαλισμός του ελληνικού κράτους είναι πρόβλημα σοβαρό και διαρκώς επιδεινούμενο. "Ελλάδα", για αυτούς που κυβερνούν ετούτο τον έρμο τόπο, "είναι -αν όχι μόνο- κατά κύριο λόγο η Αθήνα", όπου αποφασίζονται και υλοποιούνται περίπου τα πάντα. Μάλιστα, ετούτος ο υδροκεφαλισμός αποβαίνει εν τέλει εις βάρος των κατοίκων της Αθήνας και της Αττικής, αφού η υπερσυγκέντρωση πληθυσμού και παραγωγικών δομών έχει πληγώσει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον. Είναι όμως ορισμένες εξαιρέσεις όπως αυτή η έκθεση του Επιμελητηρίου, που πραγματοποιείται στο Εκθεσιακό Κέντρο "Απόστολος Μαρδύρης" στη Νέα Καρβάλη, που πρέπει να δώσουν τροφή σε δεύτερες σκέψεις. Διότι, ναι μεν τα πάντα συμβαίνουν εν Αθήναις, αλλά αρκεί να υπάρχει στόχος και διάθεση για δουλειά για να γίνουν πράγματα και στην επαρχία. Περί τις 7 χθες το απόγευμα ο μετρητής έδειχνε πάνω από 12.000 εισόδους στην έκθεση, άρα οι διοργανωτές εκτιμούν βάσιμα ότι θα καταρριφθεί κάθε προηγούμενο ρεκόρ επισκέψεων, με συνέπεια η KavalaExpo να γίνει ακόμα πιο ελκυστική στην υπόλοιπη Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Κι ας στραβοκοιτούσαν τη διοργάνωση στα πρώτα βήματά της εν Αθήναις κατοικοεδρεύοντες μανδαρίνοι. Ο τότε πρόεδρος του Επιμελητηρίου αείμνηστος Απόστολος Μαρδύρης είχε σχέδιο. Οι δυο πρώτες διοργανώσεις πραγματοποιήθηκαν μέσω της συμμετοχής σε ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τις επόμενες χρονιές το Επιμελητήριο χτυπούσε πόρτες, έπαιρνε χορηγίες, αυτοχρηματοδοτούσε τούτο το εγχείρημα με πίστη στην επιτυχία. Με "μοχλό πίεσης" την αεικίνητη επί σειρά ετών διευθύντρια του Επιμελητηρίου Νίκη Παπαδοπούλου, το νερό μπήκε στ' αυλάκι. Τα χρόνια πέρασαν. Ο Μαρδύρης έφυγε προ ετών για το στερνό ταξίδι, για να τον διαδεχθεί με ακόμα πιο φρέσκες ιδέες ο Αγγελος Τσατσούλης, ενώ η Νίκη Παπαδοπούλου παρέδωσε τη σκυτάλη στη Σούζυ Μαυρομμάτη, που συνεχίζει με το ίδιο πάθος και την ίδια αποτελεσματικότητα τη δουλειά. Προσφέροντας παράδειγμα απτό και εξόχως διδακτικό.

Η επιτυχία της KavalaExpo συνοψίζεται στο γνωστό, αλλά διαρκώς ζητούμενο τρίπτυχο "δουλειά-δουλειά-δουλειά" και στην εξωστρεφή αντίληψη των πραγμάτων. Στην εδραιωμένη πεποίθηση ότι η Καβάλα μπορεί.

Αρκεί να θέλει και κυρίως να έχει σχέδιο. Έναν μπούσουλα ώστε να μη γυρνά διαρκώς γύρω από τον εαυτό της.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου