Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Φαβορί και αουτσάιντερ

Οι δημοτικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου έχουν και σασπένς και πολιτική βαρύτητα ξεχωριστή. Ανέκαθεν είχαν, αλλά η αλλαγή των μεγεθών κάνει τη διαφορά. Άλλος ο ρόλος και το πολιτικό εκτόπισμα των 11 δημάρχων του νομού και άλλος των τεσσάρων. Δεν υπάρχουν πλέον δήμοι της κατηγορίας του Ορεινού, των Πιερέων, του Ορφανού, της Κεραμωτής, του Παγγαίου. Οι δήμαρχοι της Καβάλας, του Νέστου, του Παγγαίου και της Θάσου θα μπορούν σε σημαντικό βαθμό να επηρεάσουν γενικότερα το πολιτικό παιχνίδι. Θα γίνουν σημαντικές μεταβλητές στο μαθηματικό τύπο του γενικότερου πολιτικού παιχνιδιού, παρά το δεδομένο αυτοδιοικητικό χαρακτήρα της αναμέτρησης. Μιας αναμέτρησης με φαβορί στους δήμους Καβάλας και Νέστου τους νυν δημάρχους Καβάλας και Χρυσούπολης Κωστή Σιμιτσή και Σάββα Μιχαηλίδη, αλλά απρόβλεπτης στους άλλους δύο δήμους.

Στο δήμο Καβάλας ο Κωστής Σιμιτσής είναι το φαβορί και λόγω της ιδιότητάς του ως εν ενεργεία δήμαρχος, αλλά και λόγω της εικόνας διάλυσης της αντιπάλου στρατοπέδου. Ο νομάρχης Θόδωρος Καλλιοντζής είναι σαφώς υπολογίσιμος αντίπαλος, αλλά η κάθοδος του Στάθη Εριφυλλίδη και του Νίκου Ξανθόπουλου δυσκολεύουν πολύ την προσπάθειά του. Ο Αρης Βέρρος μπορεί να υπολογίζει και σε ψήφους δυσαρεστημένων του ΠΑΣΟΚ και στη στήριξή του από ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Αριστερά και οικολόγους, ενώ όλα παίζονται για την κάθοδο του Βασίλη Λιόγκα, μετά τα όσα συνέβησαν με το Τεχνικό Επιμελητήριο. Πάντως, εύκολα ή δύσκολα ο Σιμιτσής φαίνεται πως θα έχει τον πρώτο λόγο στο δεύτερο γύρο.

Στο δήμο Νέστου ο νυν δήμαρχος Χρυσούπολης Σάββας Μιχαηλίδης φαίνεται ότι θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, παρά την έντονη κινητικότητα και τη γνώση των αυτοδιοικητικών ζητημάτων από τον Βαγγέλη Τσομπανόπουλο.

Στο δήμο Θάσου, το ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένο να κάνει χαρακίρι και ουδείς μπορεί να το εμποδίσει. Ο Σταύρος Αραπάκης προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την πολυδιάσπαση της αντίπαλης πλευράς, που φαίνεται να κατέρχεται με τον Λευτέρη Μερέση, τον Κώστα Χατζηεμμανουήλ και τον Κώστα Βλαστάρη, αλλά τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν εντελώς αντίθετη άποψη.

Όλα είναι ανοιχτά στο δήμο Παγγαίου. Ο Γιάννης Φιλόσογλου είναι τόσο βέβαιος για τη νίκη του, όσο ο Ναπολέων πριν το Βατερλώ. Ο Χαράλαμπος Χρυσανίδης πλαγιοκοπεί ανελέητα με υποψηφιότητες όπως των πρώην δημάρχων Ορφανού και Παγγαίου Δήμου Σιούρθα και Παράσχου Σιμούδη, ενώ ο Βασίλης Ξουλόγης κερδίζει έδαφος κάθε μέρα που περνά.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου