Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Εναλλακτικά ποδήλατο

"Πάρτε τα ποδήλατά σας, φορέστε τα κράνη σας κι ελάτε μαζί μας στην ποδηλατοπορεία", είναι το κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης που διοργανώνει ο δήμος Καβάλας την ερχόμενη Τετάρτη το απόγευμα συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο. Οι ποδηλατιστές θα διασχίσουν όλο το κέντρο (κεντρική πλατεία Ελευθερίας, Ομονοίας, Δαγκλή, Ερυθρού Σταυρού, Χρυσοστόμου Σμύρνης, Τενέδου) και θα τερματίσουν στο Κλειστό της Καλαμίτσας. Ωραία πράγματα. Αρκεί να μη μείνουμε μόνο σε τούτη την πανηγυρική ποδηλατοπορεία, αλλά οι διοικούντες τον δήμο να αρχίσουν να σκέφτονται σοβαρά τρόπους ενθάρρυνσης εναλλακτικών μορφών μετακίνησης στο κέντρο της πόλης, όπως το ποδήλατο. Είναι αλήθεια πως το ποδήλατο δεν ενδείκνυται για μετακινήσεις σε πόλεις με το ανάγλυφο της Καβάλας. Αλλά θα μπορούσε -γιατί όχι;- να αποτελεί μια εναλλακτική μορφή μετακίνησης στην παραλιακή ζώνη της Καβάλας, που να συνδυάζεται με στάσεις αστικών λεωφορείων ή πάρκινγκ. Να κατεβαίνει δηλαδή κανείς από τις ανατολικές ή δυτικές συνοικίες με το αστικό ή το αυτοκίνητο και να συνεχίζει με ποδήλατο, που θα μπορούσε να πάρει αντί ενός συμβολικού αντιτίμου από δημοτικά πάρκινγκ ποδηλάτων. Αλλά πρέπει να γίνουν ποδηλατόδρομοι, που να εγγυώνται την ασφάλεια του ποδηλάτη, που θα μπορούσε να μετακινείται άνετα σε όλη την παραλιακή ζώνη από την Καλαμίτσα ως το Περιγιάλι και φυσικά σε όλο το κέντρο.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα αγκαλιαζόταν ευθύς εξαρχής από τους Καβαλιώτες. Η μετακίνηση με τα πόδια και με το ποδήλατο, αντί του αυτοκινήτου, δεν είναι μόνο θέμα πρακτικότητας ή συνήθειας, αλλά ζήτημα κουλτούρας. Αντίληψης, που σήμερα δεν υπάρχει. Αλλά στο κάτω-κάτω της γραφής κι αυτή δουλειά του δήμου είναι. Διότι εάν υπήρχαν ποδηλατόδρομοι και δημοτικά ποδήλατα σε ορισμένα σημεία της παραλιακής θα βρίσκονταν αυτοί που θα τους χρησιμοποιούσαν. Με τον δήμαρχο να δίνει πρώτος το παράδειγμα.

Προγράμματα για τη δημιουργία ποδηλατόδρομων υπάρχουν. Μαγιά ανθρώπων που αγαπούν το ποδήλατο υπάρχει και μάλιστα συμμετέχει σε τούτη την ποδηλατοπορεία μέσω του συλλόγου "Κύκλοτρον". Βούληση χρειάζεται και τόλμη. Αλλωστε, είναι τέτοιο το αδιέξοδο των κέντρων των σύγχρονων πόλεων, που μόνο με τόλμη μπορούν να βρεθούν λύσεις.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου