Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Ανασχηματισμός ισορροπίας και επιστράτευσης

Ο μεταμεσονύκτιος ανασχηματισμός στον οποίο κατέφυγε προχθές ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν μια κίνηση ισορροπίας και συστράτευσης του όλου ΠΑΣΟΚ. Το μέγεθος των προβλημάτων δεν επιτρέπει εσωτερικές φωνές αμφισβήτησης. Τουναντίον απαιτεί το όλον ΠΑΣΟΚ, μα και κινήσεις πέρα από αυτό όπως σηματοδοτεί η υποστήριξη υποψηφίων τύπου Καμίνη, Μπουτάρη και Τατούλη. Οσον αφορά τα καθ' ημάς, η συμμετοχή στην κυβέρνηση του Μιχάλη Τιμοσίδη από την Καβάλα και του Χρήστου Αηδόνη από τη Δράμα στο νέο κυβερνητικό σχήμα έχει αναμφιβόλως τη σημασία της. Κίνηση, που ισορροπεί στο πεδίο των εντυπώσεων την πλάστιγγα μεταξύ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τιμοσίδης-Αηδόνης από τη μια, Πεταλωτής-Ξυνίδης-Ντόλιος από την άλλη. Τώρα πια, η φιλολογία περί τη δυναμική των νομών της Θράκης στα κέντρα λήψης των αποφάσεων δε μπορεί να σταθεί. Αυτό που μένει να απαντηθεί και να διεκδικηθεί με τον Τιμοσίδη στην πρώτη γραμμή είναι αν υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο για το σήμερα και αύριο του τόπου. Όχι αποσπασματικές διεκδικήσεις, αλλά ένα συνολικότερο σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος για το σήμερα και το αύριο του τόπου.

Αλλά η αλήθεια είναι πως τέτοιο σχέδιο δεν υπάρχει. Όχι μόνο για τους νομούς Καβάλας και Δράμας, αλλά για το σύνολο της Περιφέρειας στην οποία πρέπει να μάθουμε να αναφερόμαστε πλέον. Το χειρότερο είναι ότι ένα τέτοιο συγκροτημένο σχέδιο δεν υπάρχει ούτε για τη χώρα στο σύνολό της. Μονάχα κινήσεις αποσπασματικές υπό την πίεση των αδιεξόδων από κυβερνήσεις, που κατά κανόνα αυτοσχεδιάζουν και για τούτο συχνά-πυκνά αυτοαναιρούνται. Μα έστω κι έτσι κάποια πράγματα μπορούν να γίνουν. Ο Μιχάλης Τιμοσίδης έχει πια το μαχαίρι. Μένει να αποδείξει ότι μπορεί και να κόβει το καρπούζι σωστά.

Όχι μόνο σε θέματα υπουργείου Υγείας, αλλά γενικότερα. Κακά τα ψέματα. Άλλη η βαρύτητα του λόγου του βουλευτή και άλλη του υφυπουργού. Είναι άλλο να χτυπά πόρτες για τα αιτήματα του νομού Καβάλας και της Δράμας ένας βουλευτής και άλλο ένας υφυπουργός. Βεβαίως και δε θα 'πρεπε να είναι έτσι. Οι κυβερνήσεις σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα όπως η Ελλάδα θα έπρεπε να τηρούν αδιατάρακτα το πρόγραμμά τους για το σύνολο της χώρας, δίχως να παίζει ουσιαστικό ρόλο η καταγωγή των ανθρώπων που τις συγκροτούν. Αλλά στην πράξη ο τόπος καταγωγής των μελών της εκάστοτε κυβέρνησης έχει τη σημασία της. Ιδωμεν.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου