Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Το λάθος του Λιόγκα

Ο Βασίλης Λιόγκας επιμένει από το μακρινό 1990, όταν αποφάσισε να παραμείνει στο ΚΚΕ, να συνδυάζει την αρτηριοσκλήρωση του κόμματος της Αλέκας Παπαρήγα, που έχει επιλέξει να μένει στην "καθαρή" γωνιά του με το δικό του ευρύτερο ρόλο. Έναν ρόλο παρά τω ΚΚΕ.

Όλα ετούτα τα χρόνια, ο Λιόγκας και το τοπικό ΚΚΕ συμβάδιζαν με μια σύμβαση μοναδική. Ο Λιόγκας πρόσφερε στο ΚΚΕ μια ευπρόσωπη παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, που ξεπερνούσε σαφώς τη δυναμική του κόμματος, αλλά και επεξεργασμένες θέσεις σε όλα τα τοπικά ζητήματα. Σε αντάλλαγμα, το ΚΚΕ ανεχόταν -όχι πάντα με ενθουσιασμό- τις πρωτοβουλίες του αυτοδιοικητικού του στελέχους, που -ήταν φανερό- με το ζόρι χωρούσε σε τούτο το στενό κοστούμι. Μα τα χρόνια πέρασαν και ο Λιόγκας κουράστηκε να εισπράττει αναγνώριση χωρίς αντίκρισμα από αριστερά και δεξιά. Τετραετίες ολόκληρες έκανε άνω-κάτω το Δημοτικό Συμβούλιο και τις γειτονιές, αλλά η στήριξή του από το ΚΚΕ δεν του απέφερε κάτι περισσότερο από την εκπροσώπησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η ήττα της ΔΚΜ στις εκλογές του ΤΕΕ-ΑΜ και οι κάκιστοι χειρισμοί της ΠΑΣΚ-Μηχανικών πρόσφεραν στο Λιόγκα μια ευκαιρία μοναδική. Μετά από τόσα χρόνια στο κουρμπέτι να εκλεγεί πρόεδρος του ΤΕΕ-ΑΜ. Δεν είναι λίγο. Τα κατάφερε να εκλεγεί τη νύχτα του ανασχηματισμού με τις ψήφους της ΔΚΜ και ενός Παοκτσή, αλλά λίγες ώρες αργότερα ήρθε η καυστικότατη επιστολή του Ηλία Ιωαννίδη, που προκάλεσε ταραχή και οδήγησε τον Λιόγκα σε παραίτηση δυο 24ωρα μετά την εκλογή του.

Φανερά πικραμένος ο Λιόγκας σκέφτεται πια να αποχωρήσει και από την κούρσα των δημοτικών εκλογών γιατί το ΚΚΕ δεν τον προστάτεψε. Γιατί αντί να τον υπερασπιστεί, άφησε τον Ιωαννίδη και τον Μορφίδη να κάνουν παιχνίδι, όπως δήλωσε. Μόνο που στρέφει τα βέλη του σε λάθος κατεύθυνση. Η κριτική από πλευράς Συνασπισμού ήταν και αναμενόμενη και εύλογη. Δεν μπορεί το ΚΚΕ να αποκηρύττει μετά βδελυγμίας τις συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα με "τα κόμματα του ευρωμονόδρομου" όπως αποκαλεί όλα τα άλλα κόμματα και την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της δημοτικής του παράταξης να εκλέγεται πρόεδρος του ΤΕΕ-ΑΜ με τις ψήφους της δεξιάς δυο μήνες πριν την αναμέτρηση του Νοεμβρίου. Εύλογες και οι αντιδράσεις και τα βέλη περί το ενδεχόμενο παρασκηνιακής συμφωνίας με φόντο τη δεύτερη Κυριακή.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου