Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Να μια καλή ιδέα

Η "ανάπτυξη" της γκαρσονιέρας και του φαστ-φουντάδικου δια της διασποράς σχολών και στρατιωτικών μονάδων έχει τελειώσει προ ετών. Μάλλον, ουδέποτε είχε ξεκινήσει. Ήταν μια νεοελληνική εφεύρεση, που οδηγούσε σε μια ανάπτυξη ψευδεπίγραφη, στρεβλή, που ουδέποτε συνέβαλε στη δημιουργία πλούτου. Πρόκειται για μια από τις πολλές παραμέτρους του αδιεξόδου που βιώνουμε ως χώρα. Ένα από τα πολλά γραμμάτια, που με τα χρόνια μαζεύτηκαν και τώρα πληρώνουμε τοις μετρητοίς. Μαζί με τους απλήρωτους λογαριασμούς, που άφησαν τα κοπρόσκυλα, που έφαγαν και ήπιαν εις υγείαν ημών των κορόιδων από τον κρατικό κορβανά. Μαζί με τα αμέτρητα εκατομμύρια ευρώ από τον κοινοτικό κορβανά, που αντί να επενδυθούν για τον εκσυγχρονισμό της πραγματικής οικονομίας έγιναν θηριώδη τζιπ και ταξιδάκια αναψυχής σε υπερπολυτελή ξενοδοχεία. Αλλά το πάρτυ τέλειωσε. Τώρα πια κάθε πρόταση για την ίδρυση μιας σχολής ή τη μεταφορά της θα πρέπει να εδράζεται σε λογικά επιχειρήματα. Σε πραγματικά και όχι "μαγειρεμένα" στοιχεία.

Μια τέτοια περίπτωση σχολής είναι η Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης που λειτουργεί στην Αλεξανδρούπολη. Η σχολή στεγάζεται στο ξενοδοχείο "Thraki Palace", με συνέπεια μόνο η στέγασή της να στοιχίζει στο ελληνικό δημόσιο αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Μάλιστα, στο πλαίσιο του περιορισμού της σπατάλης και της περιστολής των δαπανών είναι πολύ πιθανό να κλείσει και να μην υπάρχει πλην Θεσσαλονίκης

Να μια καλή ιδέα για την αξιοποίηση μέρους των εγκαταστάσεων του παλιού κάτω Νοσοκομείου. Χώρος άφθονος για τη σχολή και τη διαμονή των σπουδαστών υπάρχει. Ξενοδοχεία επιπέδου για την εκπαίδευση των σπουδαστών υπάρχουν πλέον στην Καβάλα, όπως το "Ιμαρέτ", το "Λούσυ", το "Εγνατία". Αλλά το κυριότερο: Η σχολή αυτή μπορεί να συμβάλλει καταλυτικά στη δια βίου εκπαίδευση όλων όσοι -και δεν είναι λίγοι- ασχολούνται επαγγελματικά με τον τουρισμό στη Θάσο, στα δυτικά παράλια της Καβάλας, στην Κεραμωτή.

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου