Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Η μαγιά υπάρχει

- Πού πήγες διακοπές;

- Δεν πήγα κάπου. Εδώ έμεινα.

Δεν το 'πε με παράπονο. Το 'πε με το χαμόγελο του ανθρώπου που και ξεκουράστηκε και ανανεώθηκε το καλοκαίρι. Διακοπές σε άλλον προορισμό δεν πήγε. Αλλά έκανε διακοπές στην Καβάλα. Το πρωί έπινε το καφεδάκι του στο λιμάνι. Το μεσημέρι κολυμπούσε είτε προς Μπάτη, Αμμολόφους, είτε προς Τιμάρι-Κεραμωτή. Οσο για τα βράδια, οι επιλογές ήταν περισσότερες. Είτε εντός, είτε εκτός Καβάλας. Άλλοτε στους Φιλίππους για μια παράσταση ή στο Κάστρο για μια από τις πολλές εκδηλώσεις. Άλλοτε για ψαράκι με καλή παρέα σε ένα από τα πολλά τραπεζάκια δίπλα στο κύμα. Άλλοτε προς τα ορεινά. Καλά, μερακλήδικα. Αλλιώς ωραία.

- Η Καβάλα είναι ανέκαθεν τουριστική πόλη, αλλά δεν το έχει συνειδητοποιήσει είπε, δίχως καμμιά απολύτως διάθεση γκρίνιας.

Δίχως καν να κατηγορεί τους τοπικούς ταγούς, που καταστρώνουν σχέδια για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης, που όμως ανασύρουν από τα συρτάρια τους τις παραμονές της επόμενης προεκλογικής περιόδου. Είναι εξάλλου αφελές να κατηγορείς γενικώς και αδιακρίτως τους τοπικούς άρχοντες για τα κακώς κείμενα όταν ξέρεις ότι είναι υποχρεωμένοι να λειτουργούν στο πλαίσιο μιας Πολιτείας δύσκαμπτης, που δεν αφήνει πολλά περιθώρια στους αιρετούς της αυτοδιοίκησης. Τα πράγματα όμως αλλάζουν. Ο "Καλλικράτης" μετατοπίζει τα κέντρα λήψης των αποφάσεων στην περιφέρεια. Το ζήτημα της τουριστικής ανάπτυξης της Καβάλας, γιατί είναι γεγονός ότι είναι πόλη που μπορεί να αναπτυχθεί τουριστικά, μπορεί και πρέπει να τεθεί σε άλλη βάση. Ο νέος δήμος Καβάλας, στην επικράτεια του οποίου ανήκει πλέον και ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων και το βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας, οφείλει να επενδύσει στον τομέα του τουρισμού. Δίνοντας κίνητρα για την ανέγερση ξενοδοχείων μεγάλων και μικρών, ώστε να βάλει τον ιδιωτικό τομέα στο παιχνίδι.

Η μαγιά ήδη υπάρχει. Τα περισσότερα ξενοδοχεία έχουν εκσυγχρονιστεί τα τελευταία χρόνια. Το Ιμαρέτ δίνει άλλη διάσταση στην έννοια της τουριστικής ανάπτυξης. Το εκ βάθρων ανακαινισμένο Λούσυ ήρθε για να μείνει. Ο Μπάτης επίσης. Ο "Γαλαξίας" βρίσκει το δρόμο του. Λίγο σπρώξιμο χρειάζεται ο ιδιωτικός τομέας και όλα θα βρουν το δρόμο τους. Προς όφελος όλων.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου