Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Τα λάθη του Καλλικράτη, μπορούν και πρέπει να γίνουν οι ευκαιρίες του αύριο

Δεδομένου ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, το πρώτο βήμα του Καλλικράτη στο νομό Καβάλας ήταν εξίσου απογοητευτικό, με τον τρόπο αντιμετώπισης ετούτης της μεγάλης πρόκλησης της διοικητικής μεταρρύθμισης της χρεωκοπημένης χώρας από τους αιρετούς άρχοντες της αυτοδιοίκησης. Όχι μονάχα γιατί δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί εάν τελικά ο νομός Καβάλας χωριστεί σε 4 ή 5 δήμους λόγω της εκκρεμότητας με την επαρχία Παγγαίου. Η "Ε" έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ του σεναρίου των τεσσάρων δήμων και επιμένει διότι μόνο ευρύτερες γεωπολιτικές ενότητες μπορούν να σταθούν στο διεθνή ανταγωνισμό και να αδράξουν τις ευκαιρίες του μέλλοντος.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι με ευθύνη ημών, της τοπικής κοινωνίας και κυρίως των αιρετών της αυτοδιοίκησης, ούτε μια στιγμή έγινε συζήτηση ουσίας για την πρόκληση του "Καλλικράτη". Με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις σαν αυτή του δημάρχου Ελευθερών Μπάμπη Χρυσανίδη, που τάχθηκε υπέρ της συνένωσης του δήμου του με το δήμο Καβάλας και όχι με τον δήμο Ελευθερούπολης ή Παγγαίου για λόγους αναπτυξιακούς και ουχί ψηφοθηρικούς, οι συζητήσεις και οι ζυμώσεις περιορίστηκαν στα κομματικά γραφεία και τα στέκια κομματαρχών με μοναδική -ή έστω κύρια- έγνοια τα "κουκιά". Τους συσχετισμούς δυνάμεων στη μια ή στην άλλη περίπτωση. Ούτε μια στιγμή έγινε συζήτηση με θέμα τον αναπτυξιακό προσανατολισμό των νέων οργανισμών αυτοδιοίκησης. Ετσι, το υπουργείο Εσωτερικών χάραξε το νέο χάρτη με βάση τα ξεπερασμένα εδώ και χρόνια όρια των παλιών επαρχιών.

Οι στρεβλώσεις, με τις οποίες ξεκινά ετούτη η νέα εποχή για την αυτοδιοίκηση είναι προφανείς. Το νέο λιμάνι θα ανήκει στο δήμο Καβάλας, αλλά η Βιομηχανική Περιοχή στο δήμο Νέστου. Αρα ο δήμος Καβάλας οφείλει να επενδύσει στη δημιουργία ενός διεθνούς κόμβου διαμετακομιστικού εμπορίου, αλλά φευ, θα στερείται Βιομηχανικής Περιοχής. Προς δυσμάς, η Νέα Ηρακλείτσα και η Νέα Πέραμος, που έχουν πολύ περισσότερα κοινά με την πόλη της Καβάλας και όχι με τον κάμπο, θα υποχρεωθούν να αναζητήσουν κοινό αναπτυξιακό βηματισμό με τους σχεδόν αμιγώς αγροτικούς δήμους Παγγαίου και Ελευθερούπολης στην περίπτωση του ενός δήμου σε όλη την επαρχία Παγγαίου. Εάν τελικά δημιουργηθούν δύο δήμοι στην επαρχία Παγγαίου, το πρόβλημα θα είναι μεν λιγότερο οξυμένο, αφού πολλά κοινά υπάρχουν μεταξύ των νυν δήμων Ελευθερών-Πιερέων-Ορφανού, αλλά η δυναμική του νέου δήμου θα είναι αντικειμενικά περιορισμένων δυνατοτήτων. Σοβαρό πρόβλημα οικονομικής και αναπτυξιακής ταυτότητας θα αντιμετωπίσει και ο νέος δήμος Καβάλας-Φιλίππων, που θα κληθεί να βρει τη συνισταμένη των αναγκών του αμιγώς αστικού πληθυσμού της Καβάλας με τις ανάγκες του κατά βάση αγροτικού πληθυσμού των Τεναγών.

Αλλά η ζωή προχωρά και με τις αντιφάσεις της και με τα λάθη των κατά καιρούς πρωταγωνιστών. Είναι ανώφελο να κλαις πάνω από το χυμένο γάλα. Εξάλλου, κάθε τόπος και κάθε εποχή έχουν τους ηγέτες που τους αξίζουν και οι οποίοι παρεμπιπτόντως κρύφτηκαν προχθές το απόγευμα και απόφυγαν να κάνουν δηλώσεις. Είτε γιατί ουδέν είχαν να πουν, είτε για να μην διακινδυνεύσουν να έρθουν σε αντίθεση με την κοινή γνώμη και χάσουν κανά κουκί.

Παρά τις στρεβλώσεις και τις αγκυλώσεις, μια νέα εποχή ανατέλλει στην αυτοδιοίκηση και τούτο δεν μπορεί κανείς παρά να το πιστώσει στην κυβέρνηση, που εν προκειμένω αποδεικνύεται συνεπής με το προεκλογικό της πρόγραμμα. Αλλωστε, οι αντιφάσεις του σήμερα μπορούν είτε να καταλήξουν σε τέλμα, είτε να γίνουν οι ευκαιρίες του αύριο. Εξάλλου, η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Επί παραδείγματι, ο συνδυασμός των προβλημάτων του αστικού πληθυσμού της Καβάλας με τα προβλήματα των αγροτών στα Τενάγη των Φιλίππων φαντάζει και είναι δύσκολο στοίχημα. Αλλά από την άλλη το στοίχημα της ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού -στην πράξη και όχι σε επίπεδο διακηρύξεων- μπορεί και να κερδηθεί και να δημιουργήσει μια αναπτυξιακή δυναμική, που αδυνατούμε σήμερα να αντιληφθούμε.

Κοντολογίς, παρά τα μεγάλα και ασυγχώρητα λάθη των πολιτικών ταγών του έρμου ετούτου τόπου, η εποχή του "Καλλικράτη" ξεκινά και θα είναι σίγουρα καλύτερο να ξεκινήσει με 4 και όχι με 5 δήμους. Δεν είναι θέμα εμμονής, αλλά δυναμικής που μόνο ευρύτερες γεωπολιτικές ενότητες διαθέτουν. Τα προβλήματα που φαίνεται ότι υπάρχουν σε τούτη τη νέα αρχή μπορούν να ξεπεραστούν στην πράξη. Οσον αφορά την εκκρεμότητα με την επαρχία Παγγαίου, αρκετά λάθη έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Δε χρειάζεται ένα ακόμη με τη δημιουργία δυο μικρών -σε δυναμική- Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου