Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Νέες αφηγήσεις

Την Μπάγερν Μονάχου τη γνώρισα από τις αφηγήσεις του μετανάστη πατέρα, πολύ πριν τη δω να παίζει στο γήπεδο. Ηταν οι διπλοί τελικοί του 1974 κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Εμείς στην Ελλάδα, αυτός στο εξωτερικό. Γυρνώντας, μας το διηγούνταν συχνά. Η Ατλέτικο Μαδρίτης προηγούνταν με 1-0, με το οποίο είχε προηγηθεί στην παράταση. Το παιχνίδι τέλειωνε. Τότε, λίγο πριν τη λήξη, ένας Γερμανός ονόματι Σβάρτσενμπεργκ με ξερό, μακρινό σουτ ισοφάρισε σε 1-1. Ο κανονισμός δεν προέβλεπε πέναλτι. Στον επαναληπτικό, δυο μέρες μετά, η Μπάγερν κέρδισε με 4-0 και κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης.

Την επόμενη μεγάλη στιγμή της Μπάγερν -την πιο σκληρή και άδικη ήττα που υπέστη ποτέ- την έζησα το 1999. Ηταν ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ μεταξύ της Μπάγερν και της Μάντσεστερ. Η ανωτερότητα της Μπάγερν ήταν καθολική, με κορυφαίο έναν καταπληκτικό Μάριο Μπάσλερ, που έκανε ό,τι ήθελε μέσα στο γήπεδο. Μα, τα δοκάρια, η τύχη και ο κορυφαίος τότε τερματοφύλακας του κόσμου, ο Σμάιχελ, που υπερασπιζόταν την εστία της Μάντσεστερ δεν επέτρεψαν το σκορ να πάρει διαστάσεις. Ηταν μόνο 1-0, αντί ενός 3-0, που θα κατέγραφε πιστά τη διαφορά στην απόδοση των δυο ομάδων. Στις καθυστερήσεις, στο 91ο λεπτό η Μάντσεστερ, που έδινε τα ρέστα της για να ισοφαρίσει κέρδισε κόρνερ. Το εκτέλεσε και έκανε το 1-1. Ωσπου να συνέλθει η Μπάγερν, με ένα νέο κόρνερ έγινε το 2-1 και η Μάντσεστερ κατέκτησε το τρόπαιο με μια από τις πιο άδικες, αν και πεντακάθαρη, νίκες της ιστορίας. Δυο χρόνια μετά, ήταν η σειρά της Μπάγερν να το κατακτήσει στα πέναλτι.

Απόψε, η Μπάγερν του σοφού Ολλανδού Λουίς Φαν Χάαλ διεκδικεί την κορυφή της Ευρώπης κόντρα στη σκληροτράχηλη Ιντερ του αλαζόνα Μουρίνιο. Εκατομμύρια ποδοσφαιρόφιλοι σε όλο τον πλανήτη θα παρακολουθήσουμε αυτή την παρτίδα σκάκι των δυο κορυφαίων προπονητών του κόσμου, που θα προσθέσει νέες σελίδες στο μεγάλο τόμο των αφηγήσεων του ποδοσφαίρου. Αλλοι θα θυμούνται με νοσταλγία τον θρίαμβο και άλλοι δεν θα ξεχάσουν ποτέ το πικρό ποτήρι της ήττας.

Με πρωταγωνιστές τον Ρομπέν, τον Σβαιστάιγκερ, τον Σνάιντερ και τον Ετό. Δεν αποκλείεται να αποτελέσει πρώτη ύλη για νέες αφηγήσεις από μπαμπά σε γιο. Για το ποδόσφαιρο. Το πιο σημαντικό από τα ασήμαντα πράγματα σε τούτη τη ζωή.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου