Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Κρεμάστηκαν. Κρίμα

Ενας οικοδόμος από τη Βέροια κρεμάστηκε με έναν ιμάντα από μια μπασκέτα απέναντι από το σπίτι του την περασμένη Παρασκευή. Την ίδια μέρα κρεμάστηκε από μια πόρτα μιας αποθήκης στο κτήμα του ένας αγρότης από τις Σέρρες. Θύματα της οικονομικής κρίσης. Μα και του ελλείμματος ενημέρωσης. Διότι εάν είχαν ενημερωθεί σωστά, κατά πώς φροντίζουν οι μεγαλοσχήμονες δημοσιογράφοι των καναλιών, θα είχαν αντιληφθεί τις μεγάλες προοπτικές που διανοίγονται από τη συμπαράσταση των σοσιαλιστών ηγετών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Θα τους είχε συνεπάρει ο εθνικών διαστάσεων αγώνας που δίδει νυχθημερόν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για τη σωτηρία της. Θα είχαν αντιληφθεί κατά πώς λένε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι ήγγικεν η ώρα ενός νέου εθνικού πατριωτισμού μιας νέας κοινωνικής αλληλεγγύης. Θα είχαν κατανοήσει ότι η σωτηρία του Ελληνισμού είναι σαφώς σημαντικότερη από το δικό τους οικονομικό αδιέξοδο.

Μα αυτοί δεν τα 'ξεραν όλα αυτά. Ισως λόγω του καταφανούς ελλείμματος ενημέρωσης λύγισαν υπό τις πιέσεις των πιστωτών τους. Ετσι, αντί να υψώσουν το ανάστημά τους στεκόμενοι παρά τω πλευρώ του πρωθυπουργού και των γενναίων συνεργατών του, που δίδουν τον υπέρ πάντων αγώνα για τη διάσωση της χώρας, με την αυταπάρνηση ηρώων του '21, λύγισαν. Κρεμάστηκαν. Κρίμα. Ποιος ξέρει, ίσως έπεσαν θύματα της παραπληροφόρησης, όσων σε τούτη τη μεγάλη στιγμή του έθνους, θέτουν δευτερευούσης σημασίας ζητήματα όπως το πάρτι βολέματος ημετέρων στο δημόσιο από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., το οποίο -κατόπιν εορτής- εγκρινόταν κατά κανόνα από τα κόμματα της Αριστεράς. Τα οποία ναι μεν κατήγγειλαν τις αδιαφανείς διαδικασίες με τις οποίες μοιράζονταν τα ιμάτια του δημοσίου, αλλά διευκρίνιζαν -για να μην παρεξηγηθούν- ότι δεν θέτουν ζήτημα ακύρωσης διορισμών. Τουναντίον, έσπευδαν να αναδείξουν τα αιτήματα όσων περίμεναν στην ουρά για το επόμενο κύμα διορισμών.

Μα αυτοί κρεμάστηκαν. Κρίμα. Ισως από τύψεις που πριν από χρόνια δεν είχαν την ευκαιρία να πάρουν ενεργά μέρος στον άλλο μεγάλο εθνικό αγώνα της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, χάνοντας σε υπερηφάνεια εθνική. Ενδεχομένως δε και τη χαρά της συμμετοχής στο μεγάλο φαγοπότι έτσι ώστε να μπορούν να αντέξουν αξιοπρεπώς στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς.

Κρεμάστηκαν. Κρίμα. Είχαν λανθασμένα πρότυπα. Δεν πήραν παράδειγμα από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που σε τούτες τις δύσκολες ώρες δεν κρύβονται στο αμπρί. Ρίχνονται με αυταπάρνηση στην άψη ετούτης της αναμέτρησης, τολμώντας να αναλάβουν κάθε έμμισθη θέση που έχει απομείνει.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου