Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Τα δάση της Θάσου δεν έχουν πιθανότητες

Καμιά προετοιμασία δεν εγγυάται την επιτυχία. Πουθενά. Σε κανένα επίπεδο. Εξ ου και η ρήση για τα γέλια του Θεού, κάθε που ο άνθρωπος κάνει σχέδια. Τα παραδείγματα καθημερινά. Είναι πολλοί οι αθλητές που προετοιμάζονται δυο, τρία, μπορεί και τέσσερα χρόνια για να πάρουν μέρος σε μια μεγάλη διοργάνωση, στην οποία δεν εμφανίζονται τελικά εξαιτίας ενός τραυματισμού της τελευταίας στιγμής. Καλλιτέχνες, που προετοιμάζονται με ολόκληρο μουσικό σχήμα, αλλά τελικά ματαιώνουν προγραμματισμένη περιοδεία λόγω ενός απρόοπτου. Ηθοποιοί, που σπάνε το πόδι τους επί σκηνής. Επαγγελματίες όλων των κλάδων, που την "πατάνε" εκείνη την ώρα που είναι βέβαιοι όχι έχουν προβλέψει τα πάντα και τίποτα δεν μπορεί να τους ακυρώσει τα σχέδια. Μαθητές, που προετοιμάζονται σκληρά για τις εξετάσεις, αλλά δεν τα καταφέρνουν να μπουν στη σχολή που επιθυμούν.

Εξ ου και οι προλήψεις, τα τάματα, η από αρχαιοτάτων χρόνων πίστη του ανθρώπου στην τυφλή θεά τύχη.

Μα κανείς δεν έχει τύχη αν δεν προετοιμαστεί. Δεν έχει καταγραφεί, ούτε πρόκειται να καταγραφεί, επιτυχία στον αθλητισμό από άνθρωπο που δεν προετοιμάστηκε. Κανένα ταλέντο, καμμία κλίση από μόνη της δεν ανέδειξε παγκόσμιο πρωταθλητή, φιλόσοφο, γιατρό, ποιητή, καπετάνιο, μουσικό και ούτω καθεξής. Ολοι ανεξαιρέτως σε όλους τους τομείς δούλεψαν συστηματικά για να τα καταφέρουν. Προετοιμάστηκαν. Ο παράγοντας τύχη παίζει το ρόλο του μόνο μεταξύ αυτών που έχουν κάνει την προεργασία. Αυτών που, ο καθένας στον τομέα του, έκαναν ό,τι όφειλαν να κάνουν για να πετύχουν.

Οι άλλοι, αυτοί που δεν προετοιμάζονται, δεν έχουν τύχη. Εν τέλει δεν έχουν πιθανότητες. Διότι το ταλέντο και οι συμπτώσεις μπορεί να τους οδηγήσουν μέχρι ενός σημείου, αλλά στο τέλος δεν έχουν καμμιά πιθανότητα να τα καταφέρουν.

Όπως δεν έχουν καμμιά πιθανότητα να γλιτώσουν από τη λαίλαπα της πυρκαγιάς φέτος, του χρόνου, σε δέκα χρόνια, τα δάση της Θάσου, που ναι μεν αναγεννήθηκαν φυσικά, αλλά έχουν την ατυχία να εξαρτώνται από μια παντελώς ανίκανη Πολιτεία, που δεν είναι σε θέση να κάνει το στοιχειώδες. Να συντηρήσει τους δασικούς δρόμους προκειμένου να διευκολύνεται το έργο των δυνάμεων δασοπροστασίας και πυρόσβεσης. Ετσι, όταν κάποια στιγμή ξεσπάσει η φωτιά και συμβεί το κακό θα βγει ο Πολύδωρας του μέλλοντος και θα επιχειρήσει να φορτώσει την ευθύνη στον "στρατηγό άνεμο". Στην τύχη. Τις συμπτώσεις.

Αποφεύγοντας να αναφερθεί στο έγκλημα αμελείας που προηγήθηκε.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου