Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Αμετροέπεια σε λευκό φόντο

Ενας από τους μεγαλύτερους κινδύνους ετούτων των ημερών που χαρακτηρίζονται από τη δίκαιη οργή γι αυτούς που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού είναι η αμετροεπής κριτική. Η ισοπεδωτική –δίχως όρια- κριτική, που όχι μόνο δε συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά οδηγεί κατά κανόνα σε λάθος συμπεράσματα. Επί παραδείγματι, η δεδομένη χρεωκοπία του πολιτικού συστήματος στο σύνολό του δε μπορεί να οδηγείται σε ανιστόρητα συμπεράσματα περί την αναζήτηση εναλλακτικής λύσης σε ανελεύθερα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Τέτοιες «λύσεις» δοκιμάστηκαν σε ευρεία κλίμακα στον 20ο αιώνα και ουδέν καλό προσέφεραν στην ανθρωπότητα. Μόνο σφαγές και χαλάσματα. Γι αυτό και είναι εξαιρετικά επικίνδυνη η απαξίωση των κοινοβουλευτικών θεσμών και των βουλευτών ισοπεδωτικά. Η λύση βρίσκεται στην εξυγίανση των κοινοβουλευτικών θεσμών και την ενδυνάμωσή τους έτσι, που ναι είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν τη διαφθορά. Τη σπατάλη. Να υπερασπίζονται αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα.

Σε μια τέτοια στιγμή αμετροέπειας προ ημερών, ο επί 16 χρόνια δήμαρχος Καβάλας Λευτέρης Αθανασιάδης χαρακτήρισε επικίνδυνο για την ασφάλεια εργαζομένων και επισκεπτών το υπέροχο λευκό νεοκλασσικό, στο οποίο στεγάζεται το δημαρχείο. Επιτείνοντας την ανησυχία των εργαζομένων, που κατά καιρούς έχουν ζητήσει τη μεταφορά τους σε άλλο κτίριο. Ας μη βιαστούν ορισμένοι, δίχως αίσθηση του μέτρου, να τον κατηγορήσουν. Ο επί 16 χρόνια δήμαρχος αυτής της πόλης, που μάλιστα επί ημερών του ο δήμος αγόρασε και διέσωσε νεοκλασσικά, δεν μπορεί παρά να θέλει το καλό του δήμου και των δημοτών. Δίχως ίχνος αμφιβολίας. Αλλά τούτο δεν σημαίνει ότι έγινε ειδικός στη στατικότητα των κτιρίων. Εάν ανησυχεί για το κτίριο, αντί να πετά ατάκες που γράφουν στην τηλεόραση, ας θέσει το θέμα στο Τεχνικό Επιμελητήριο, τον θεσμοθετημένο σύμβουλο της Πολιτείας σε τέτοια θέματα.

Η κινδυνολογία δε βοηθά. Αντίθετα, δίνει αφορμές για αδικαιολόγητες κρίσεις πανικού, που τροφοδοτούνται καθημερινά από την κυβέρνηση και τους τηλεοπτικούς διαύλους.

Εξάλλου, η ύπαρξη δομικών στοιχείων άλλων εποχών σε αυτά τα αρχιτεκτονικά στολίδια δεν μπορεί να αποτελεί επιχείρημα. Οι «τσατμάδες» είναι εξαιρετικά ανθεκτικοί στους σεισμούς και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το σκυρόδεμα αντέχει περισσότερο στο χρόνο. Απτό παράδειγμα οι Καμάρες. Ποιος άραγε στοιχηματίζει ότι θα ορθώνονταν ακόμα επιβλητικές εάν είχαν κατασκευαστεί από μπετόν;

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου