Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Τέσσερις δήμοι στον καιρό του Καλλικράτη

Τέσσερις θα είναι τελικώς οι δήμοι του νομού Καβάλας επί "Καλλικράτη". Αυτή είναι η πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε χθες το μεσημέρι στη Βουλή. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική εάν λάβει κανείς υπόψιν του ότι η ηγεσία του υπουργείου όχι μόνο δεν ενέδωσε στις πιέσεις για τη δημιουργία πολλών μικρότερων δήμων, αλλά τουναντίον αντί των 343 που είχε εξαγγείλει αρχικά, κατέληξε να προτείνει τη συγκρότηση 325 δήμων. Βάσει αυτού του δεδομένου τα αιτήματα για δημιουργία ανεξάρτητου δήμου Κεραμωτής ή ακόμα και το "σπάσιμο" της επαρχίας Παγγαίου σε δυο δήμους, απλά δεν είχαν πιθανότητες. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, αν και το κλίμα είναι σίγουρα πολύ διαφορετικό από την εποχή της εφαρμογής του σχεδίου "Καποδίστριας". Η πλειοψηφία των πολιτών έχει πλέον συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα της διοικητικής μεταρρύθμισης και της δημιουργίας μεγάλων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ικανών να σταθούν και να συμβάλλουν σε μια άλλη ανάπτυξη, που δεν θα κατευθύνεται από το κέντρο. Αυτός ήταν και ο λόγος που η πρόταση για τη δημιουργία τεσσάρων δήμων στο νομό Καβάλας είχε υποστηριχθεί ευθύς εξαρχής από τούτη την εφημερίδα.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα πρώτο θετικό βήμα, που όμως ούτε αρκεί, ούτε εγγυάται σε καμμία περίπτωση την επιτυχία. Η μεγάλη πρόκληση του Καλλικράτη είναι η λειτουργικότητα των νέων μεγάλων δήμων, που θα διαθέτουν υπηρεσίες πολεοδομίας και παιδείας, δημοτική αστυνομία, και σε μια προοπτική θα έχουν την ευθύνη λειτουργίας Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Αναμφίβολα ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, όπως κατέδειξαν οι αδυναμίες, τα λάθη και τα αδιέξοδα της μεγάλης μεταρρύθμισης που προηγήθηκε, του "Καποδίστρια". Μα είναι ένα αναγκαίο βήμα εκσυγχρονισμού. Ένα σημαντικό βήμα αντιμετώπισης των συνεπειών του υδροκεφαλισμού του ελληνικού κράτους, που απλά δεν μπορούσε να συνεχιστεί.

Η ώρα της κρίσης πλησιάζει. Μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου το κεντρικό κράτος, οι περιφέρειες και οι αιρετές διοικήσεις των νέων δήμων θα κληθούν να κάνουν πράξη όσα φιλόδοξα επαγγέλλονται οι συντάκτες του "Καλλικράτη". Μαζί με τους πολίτες, που στο μεταξύ θα πρέπει να επιλέξουν αυτούς που θα κρίνουν ικανούς τιμονιέρηδες.

Αρχή άνδρα δείκνυσι σε κάθε περίπτωση. Εφόσον όμως πληρούνται κάποια στοιχειώδη έστω εχέγγυα επιτυχίας.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου