Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Ολα θα ήταν αλλιώς

Μια μισή, μα πολυσήμαντη, αλήθεια είπε προχθές ο νομάρχης Θόδωρος Καλλιοντζής για το υπό ανακαίνιση κτίριο του Διοικητηρίου. Δήλωσε ότι φέρει την υπογραφή του σπουδαίου αρχιτέκτονα Κλέωνα Κραντονέλλη και οι μελέτες του κτιρίου βρίσκονται στο μουσείο Μπενάκη ως αρχιτεκτονική κληρονομιά της χώρας. Η αλήθεια είναι ότι το κτίριο που στεγάζει τη Νομαρχία βασίστηκε μεν σε μελέτη του Κραντονέλλη, που εκπονήθηκε το 1959-'62, αλλά αφορούσε ένα τριώροφο κτίριο με μεγάλες διαφάνειες στο νότο και με πτέρυγες. Όταν τη δεκαετία του '70, επί χούντας αποφασίστηκε η ανέγερση του κτιρίου, κρίθηκε ότι το κτίριο δεν αρκούσε για να στεγάσει το σύνολο των υπηρεσιών του νομού, όπως επιθυμούσε το δικτατορικό καθεστώς. Δεν το σκέφτηκαν πολύ. Ούτε ανέθεσαν στον Κραντονέλλη να προβεί στις αλλαγές που επιθυμούσαν. Πήραν τα σχέδια, ανέθεσαν σε άλλη αρχιτέκτονα, την Ε. Αγγελοπούλου να σχεδιάσει ένα εξαώροφο κτίριο, που να χωρά όλο τον κόσμο και καθάρισαν. Το τελικό αποτέλεσμα πόρρω απέχει από τα αρχικά σχέδια.

Τα πρωτοποριακά για την εποχή αρχιτεκτονικά στοιχεία που διατηρήθηκαν από τη μελέτη του Κραντονέλλη ήταν οι μεγάλες διαφάνειες στο νότο, οι πτέρυγες που δίνουν αυτό το "σχήμα ταυ" και η προστασία από τον ήλιο που προσφέρουν τα "κουτιά" στις προσόψεις και διασφαλίζουν καλές συνθήκες στους χώρους εργασίας. Κατά τα άλλα είναι ένα άλλο κτίριο. Αυτό το άλλο κτίριο είναι που ανακαινίζεται τώρα και όχι του Κραντονέλλη.

Όλα θα ήταν αλλιώς εάν οι κρατούντες της εποχής είχαν τη στοιχειώδη καλλιέργεια να εκτιμήσουν τον κόπο και την αξία του Κραντονέλλη. Όλα θα ήταν αλλιώς αν γενικότερα η Ελλάδα δεν έτρωγε τα παιδιά της. Όλα θα ήταν αλλιώς εάν στη μεταπολιτευτική Ελλάδα δεν κυριαρχούσε η αισθητική της χούντας. Εάν οι αυτοδιοικητικοί μας άρχοντες αντί των βάρβαρων -χουντικής αισθητικής- επεμβάσεων στο περιβάλλον έδειχναν τον προσήκοντα σεβασμό στους ειδικούς επιστήμονες κάθε τομέα.

Δείτε ξανά με την πρώτη ευκαιρία το κτίριο που δεσπόζει στην ανατολική πλευρά του πάρκου Φαλήρου. Είναι ένα απτό παράδειγμα των αδίκως χαμένων ευκαιριών ετούτου του τόπου, που προσφέρεται για μελέτη ώστε να πιάσουμε ξανά το νήμα. Σωστά αυτή τη φορά.

"Η διατήρηση της Ελληνικής Παράδοσης, έλεγε ο Κραντονέλλης, επιτυγχάνεται με την κατανόηση και ερμηνεία του πνεύματος - και όχι με την απλή απομίμηση των παραδοσιακών μορφών - προσαρμοσμένου όμως στα σημερινά οικοδομικά υλικά και στις ανάγκες του σημερινού ανθρώπου".

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου