Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Ο Κουβέλης δε χρειαζόταν εκλογή

"Δεν χρειάζεται "να επιτεθεί" κανείς στους συντρόφους. Επιτίθενται μόνοι τους στον εαυτό τους για λίγα ψίχουλα μικροτασικού, επικοινωνιακού ή εκλογής αντιπροσώπων συμφέροντος". Η δήλωση του γραμματέα του Συνασπισμού Δημήτρη Βίτσα για τη μεθόδευση αποκλεισμού του Φώτη Κουβέλη από το συνέδριο του Συνασπισμού αποτελεί μια πολύ καλή περιγραφή των όσων νοσηρών συνέβησαν στην πολιτική κίνηση του Συνασπισμού στην Καλλιθέα. Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η μη εκλογή του Κουβέλη. Αλλωστε, κατά πώς είπε ο Τσώρτσιλ χρόνια πριν, τα νεκροταφεία είναι γεμάτα αναντικατάστατους. Το πρόβλημα είναι ότι όπως επισήμανε ο Κουβέλης "ο ΣΥΝ έχει πέσει σε μια εσωστρέφεια και μια μιζέρια και βρίσκεται μακριά από αυτά που αξιώνει η κοινωνία". Αυτή είναι η ουσία. Σε μια συγκυρία ιστορική, όπου τίθεται ευθέως σε αμφισβήτηση το δικαίωμα των πολλών σε μια αξιοπρεπή διαβίωση, αντί τα μέλη του Συνασπισμού να αναζητούν επιχειρήματα για να πείσουν τους πολίτες για το δίκαιο των απόψεών τους σφάζονται. Κυριολεκτικώς. Όπως κατήγγειλε ο Κουβέλης, ένα από τα γκρουπούσκουλα εντός του ΣΥΝ, που φέρει τον τίτλο "Πρωτοβουλία για την Αριστερή Ανασύνθεση" στοίχισε συγκεκριμένες ψήφους και τις έστειλε στη λίστα της Ανανεωτικής Πτέρυγας προκειμένου να ανατρέψει το αποτέλεσμα στο εσωτερικό της. Τέτοιος βυζαντινισμός. Τέτοια αρρωστημένη νοοτροπία.

Δεν έγινε ούτε ξαφνικά, ούτε τυχαία. Προηγήθηκε η σταδιακή μετατόπιση του Συνασπισμού σε αριστερίστικες θέσεις, που βαφτίστηκαν τάχατες "πιο αριστερές", θαρρείς και υπάρχει "αριστερόμετρο" να μετρά το φρόνημα όσων δηλώνουν ή νιώθουν αριστεροί. Σε τούτη την πορεία, θεμελιώδεις αρχές και θέσεις της ανανεωτικής αριστεράς, όπως ο ευρωπαϊσμός της συκοφαντήθηκαν ως δήθεν δεξιές. Οσοι θεωρούσαν ότι ο Συνασπισμός οφείλει να επιδιώκει ανά πάσα στιγμή να επηρεάσει το σήμερα και το αύριο δια της συμμετοχής του σε ευρύτερες κοινωνικοπολιτικές συμμαχίες σε επίπεδο αυτοδιοίκησης λιθοβολήθηκαν και τέθηκαν στο περιθώριο με ταμπέλες ευκαιρίες. Οσοι, οι ανανεωτικοί δηλαδή, θεωρούν ότι ο Συνασπισμός οφείλει να έχει συγκεκριμένη ρεαλιστική πρόταση εξουσίας, προκειμένου να είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να συμμετέχει σε κυβερνήσεις συνεργασίας, χρεώθηκαν με την ταμπέλα του "δεξιού" η "Πασόκου", θαρρείς και αν ήθελαν να πάνε στο ΠΑΣΟΚ ή τη Ν.Δ. δεν είχαν άλλο τρόπο.

Αλλά η μη εκλογή του Φ. Κουβέλη θέτει ευθέως και ζήτημα εσωκομματικής δημοκρατίας. Διότι ο εκλεγμένος από τους πολίτες Κουβέλης δεν χρειαζόταν δεύτερη εσωκομματική εκλογή. Επρεπε αυτοδικαίως ως εκλεγμένος να συμμετέχει στο συνέδριο. Δε χωρά σε καμμία λογική η δυνατότητα ενός μικρότερου εκλογικού σώματος να ακυρώνει το ευρύτερο.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου