Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Γίναμε όλοι Γερμανοί;

Τώρα πια, μετά το εκλογικό χαστούκι στην Αγκελα Μέρκελ και τους Φιλελεύθερους εταίρους της στον κυβερνητικό συνασπισμό στις εκλογές για την ανάδειξη τοπικού κοινοβουλίου στο μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας, τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, άλλο δεν απομένει από το να πανηγυρίσουμε το θρίαμβο αγκαλιασμένοι με τους Γερμανούς αδελφούς μας. Ο αγών δικαιώθηκε. Αφού η επάρατη Μέρκελ υπέστη ήττα δεινή, ο υπερήφανος γερμανικός λαός αναβαπτίστηκε μεμιάς στην κολυμβήθρα των διεθνών αγώνων. Ή έστω, έλαβε το μήνυμα από τις απειλές περί μποϊκοτάζ των γερμανικών προϊόντων και αντιλαμβανόμενος το συμφέρον του έτεινε χείρα φιλίας και συνεργασίας. Μα, σε κάθε περίπτωση τα καταφέραμε. Οι έντονες αντιδράσεις για τα ανθελληνικά πρωτοσέλιδα γερμανικών περιοδικών όπως του Focus και μάλιστα σε επίπεδο προέδρου της Βουλής απέδωσαν καρπούς.

Προφανώς τα όσα προηγήθηκαν δε συνιστούν σοβαρή ανάλυση των εκλογών στο μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας. Ήταν απλά μια προσπάθεια προσέγγισης της ρηχότατης "παραθυράτης" κριτικής των καναλιών. Μια προσέγγιση, που αδιαφορεί πλήρως για την ουσία και τις πραγματικές διαστάσεις των προβλημάτων και στοχεύει στο θυμικό. Μια ανάλυση στοιχειωδώς σοβαρή αποφεύγει συστηματικά τα εύκολα συμπεράσματα. Τα πράγματα είναι απλά. Ούτε πριν, η στάση της Μέρκελ μπορούσε να χρεωθεί στο σύνολο των Γερμανών πολιτών που τη στήριξαν με την ψήφο τους και την ανέδειξαν στην ηγεσία, ούτε τώρα η ήττα της μπορεί να σημαίνει την αφύπνιση ενός εν υπνώσει φιλελληνικού κινήματος στη Γερμανία.

Η κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών στις πολιτικές τους ηγεσίες σε τούτο τον κόσμο τον μικρό το μέγα είναι γενικευμένη. Ούτε όλοι οι Ελληνες ήταν ενθουσιασμένοι με τον Καραμανλή πρωθυπουργό πριν ή τώρα με τον Παπανδρέου, ούτε όλοι οι Γερμανοί πίνουν νερό στο όνομα της Μέρκελ. Είναι εμφανής η έλλειψη πολιτικών ηγεσιών σε όλη την Ευρώπη, ικανών να δώσουν λύσεις στα σύνθετα προβλήματα των καιρών και να εμπνεύσουν τους πολίτες.

Όπως είναι βέβαιο ότι η λύση στα σύνθετα προβλήματα των καιρών δε βρίσκεται στον εθνικισμό και τον ρατσισμό. Η εύκολη και ανέξοδη καταδίκη των Γερμανών στο σύνολό τους, των Αμερικανών, ή των Γάλλων αύριο, δεν απέχει πολύ από τη δαιμονοποίηση των Εβραίων από το ναζιστικό καθεστώς.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου