Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Στοιχειώδης κίνηση αλληλεγγύης

Το τριήμερο για την αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας και την προσφορά οργάνων σώματος που αρχίζει σήμερα στην Καβάλα είναι μια πολύ καλή αφορμή για σκέψη. Για μια έμπρακτη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την ευθύνη μας προς τον πλησίον. Διότι, πέραν της δεδομένης ευθύνης ενός εκάστου για τις επιλογές του, πέραν των δεδομένων ευθυνών της συχνότατα ανάλγητης ελληνικής Πολιτείας για όλα τα στραβά και άδικα που μας ταλαιπωρούν, υπάρχει και η συλλογική ευθύνη του καθένα μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εθελοντική αιμοδοσία και η προσφορά οργάνων σώματος. Δε χρειάζονται πολλά επιχειρήματα, διότι σχεδόν όλοι οι Ελληνες έχουν ενημερωθεί ξανά και ξανά από τον Τύπο, την τηλεόραση, τις δεκάδες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο με το συγκεκριμένο θέμα. Κι όμως, λίγοι είναι αυτοί, που περνούν στην πράξη. Αυτοί, που με συναίσθηση της ευθύνης στον πλησίον, δεν παραλείπουν να περάσουν μια-δυο φορές από την αιμοδοσία και να προσφέρουν ένα δεκάλεπτο από το χρόνο τους για τον άγνωστο πλησίον, που μπορεί να έχει την ανάγκη τους. Αυτού που χτύπησε, που πρέπει να κάνει μια δύσκολη επέμβαση, που είναι θύμα αιματολογικού νοσήματος.

Μπορεί ανά πάσα στιγμή να συμβεί στον καθέναν. Σε κάθε υγιές παιδάκι, σε κάθε υγιή άνθρωπο της διπλανής πόρτας και να του αλλάξει άρδην τη ζωή. Από τη μια στιγμή στην άλλη να αρχίσει να μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία δίνοντας μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Είναι ντροπή σε τούτες τις περιστάσεις να μην υπάρχει απόθεμα αίματος. Είναι ντροπή για τον καθένα και την καθεμιά που μπορεί να προσφέρει αίμα να αδιαφορεί, όταν γνωρίζει ή όταν οφείλει να γνωρίζει ότι κινδυνεύει ο Κωστάκης, η Αννούλα, ο Παύλος, η Μαρία.

Αντί να τρελαινόμαστε όταν το κακό χτυπήσει τη δική μας πόρτα και γυρνάμε αλαφιασμένοι να εξασφαλίσουμε λίγο αίμα, ας σπεύσουμε να καταθέσουμε λίγο από το αίμα που μας περισσεύει. Τακτικά. Μια-δυο φορές το χρόνο. Δεν αποτελεί πράξη ηρωική. Είναι μια στοιχειώδης κίνηση αλληλεγγύης, τόσο απλή, μα και τόσο σημαντική, όσο δεν μπορούμε να φανταστούμε. Αύριο το απόγευμα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας το λόγο θα πάρουν τρεις Καβαλιώτες για να μιλήσουν για τον προσωπικό τους Γολγοθά. Οι Σάββας Γρηγορίου, Παναγιώτης Κούτλας, Συμεών και Γρηγόρης Μουράτογλου θα μιλήσουν για την αξία της αιμοδοσίας που έχουν νιώσει στα κύτταρα του κορμιού τους.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου