Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Τα νερά του Παραδείσου


Η οργή του δημάρχου Νέστου Σάββα Μιχαηλίδη για τη συμφωνία ένταξης διαδημοτικού έργου προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ για την υδροδότηση των δήμων Ξάνθης και Αβδήρων από τα νερά του Παραδείσου είναι εύλογη. Είναι τουλάχιστον άκομψο και οπωσδήποτε απαράδεκτο η Περιφέρεια να δρομολογεί το έργο εν αγνοία του δήμου, στα όρια του οποίου βρίσκονται οι πηγές του Παραδείσου. Ο δήμαρχος δήλωσε αποφασισμένος να αντιδράσει αν το έργο προχωρήσει ερήμην του δήμου διαχειριστή, πολλώ δε μάλλον που ο δήμος Ξάνθης δεν τηρεί τη συμφωνία που έχει συναφθεί μεταξύ των δύο δήμων για την υδροδότησή του.



Η απειλή όμως πως «θα πάρουν πιο εύκολα νερό από την… Καρδιτσομαγούλα, παρά απ’ τον Παράδεισο αν δεν συμφωνήσουμε» είναι ατόπημα ολκής του κ. Μιχαηλίδη, που αναδεικνύει μια από χρόνια εμπεδωμένη και πέρα για πέρα εσφαλμένη άποψη περί τίτλων ιδιοκτησίας σε δημόσια αγαθά όπως το νερό. Μπορεί ο κ. Μιχαηλίδης να έχει πολλούς λόγους να είναι εξοργισμένος με την τακτική των συναδέλφων του δημάρχων από την Ξάνθη και πολύ περισσότερο με τον περιφερειάρχη Αρη Γιαννακίδη, αλλά οι υδάτινοι πόροι των πηγών του Παραδείσου δεν ανήκουν ούτε στον δήμο Νέστου, ούτε στην Περιφέρεια. Το νερό ανήκει σε όλους όσοι το χρειάζονται στη γύρω περιοχή. Άλλωστε, το νερό των πηγών του Παραδείσου δεν παράγεται επί τόπου. Ουδεμία σχέση έχει με τα μάρμαρα της Θάσου για παράδειγμα και την αποζημίωση που προβλέπεται για την εκμετάλλευσή τους ή το γεωθερμικό πεδίο του δήμου Νέστου. Τα νερά του Παραδείσου υπάγονται υδρολογικά στη λεκάνη απορροής του ποταμού Νέστου. Στον Νέστο ανήκουν και στο υπόγειο υδατικό σύστημα «Καρστικό σύστημα Ορέων Λεκάνης», που τροφοδοτείται από το ποτάμι.



Ο καυγάς για τους τίτλους ιδιοκτησίας επί των νερών του ποταμού δεν φανερώνει μόνο κραυγαλέα έλλειψη στοιχειώδους γνώσεως επί του θέματος. Φανερώνει μια εσφαλμένη νοοτροπία, σύμφωνα με την οποία τα αγαθά της γης είναι ιδιοκτησία του ανθρώπου και κατ’ επέκταση είναι ιδιοκτησία του κάθε ιδιοκτήτη ή χρήστη –όπως είναι εν προκειμένω ο δήμαρχος- που έτυχε να κατέχει ένα κομμάτι γης. Θαρρείς και αν νοητά αποκοβόταν ο δήμος Νέστου από το ευρύτερο περιβάλλον και άρα από τα νερά του Νέστου που πηγάζουν από τη Βουλγαρία, θα έμενε μια στάλα νερό στις πηγές του Παραδείσου.



Νίκος Σπιτσέρης



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου