Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Προκλήσεις φανατικών


Η κηδεία της Ελλάδας στο καρναβάλι της κωμόπολης Βέβτσανι στα Σκόπια έγινε ένα χρόνο πριν. Φέτος, προ ημερών (13-14 Ιανουαρίου) έγινε το μνημόσυνό της σε μια γκροτέσκ παράσταση, που δεν θα μπορούσε να έχει ίχνος χιούμορ και πρωτοτυπίας. Ήταν άλλο ένα εθνικιστικό ξέσπασμα φανατικών, που εν προκειμένω χρησιμοποίησε το άλλοθι της καρναβαλικής υπερβολής, για να τροφοδοτήσει την καφρίλα όσων επενδύουν πολιτικά στη λεγόμενη «Μεγάλη Μακεδονία» για να κρύψουν τα εσωτερικά προβλήματα του γειτονικού κρατιδίου κάτω από το χαλί. Ως πενθούντες στο «ετήσιο μνημόσυνο» εμφανίστηκαν καρναβαλιστές με κουκούλες της Κου-Κλουξ-Κλαν οι οποίοι κρατούσαν και ένα πλακάτ στον οποίο απεικονίζονταν η λεγόμενη «Μεγάλη Μακεδονία», μαζί με τον Ήλιο της Βεργίνας. Πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σχολίαζαν το περιστατικό τονίζοντας πως «οι εκδηλώσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της εθνικιστικής ρητορικής της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ που δηλητηριάζει την κοινή γνώμη της χώρας» και συμπλήρωναν ότι «σε τελική ανάλυση, οι διοργανωτές αυτού του καρναβαλιού είναι οι ίδιοι για τα καρναβάλια».



Όλα αυτά δεν θα είχαν απολύτως καμμία σημασία, ή έστω θα επρόκειτο για ένα περιστατικό ανάξιο σχολιασμού, αν οι εκδηλώσεις δεν χρηματοδοτούνταν από το υπουργείο Πολιτισμού της ΠΓΔΜ και αν η κυβέρνηση της χώρας δεν έδινε το παρών διά του υφυπουργού Πολιτισμού, Ντράγκαν Νεντέλκοβιτς. Τούτο δεν σημαίνει ότι το «γκροτέσκ μνημόσυνο» συνιστά εθνική απειλή και πρέπει να αντιμετωπιστεί με ανάλογα ξεσπάσματα για λόγους γοήτρου. Αλλά υπενθυμίζει με τον πλέον εμφαντικό τρόπο ότι ο φανατισμός στο γειτονικό κρατίδιο ακόμα και όταν εκφράζεται με ανεγκέφαλους καρναβαλιστές, επιδοτείται από την πολιτική ηγεσία.



Η προκλητικά ανιστόρητη στάση από τη μια και το όραμα της «Μεγάλης - Φυσικής Αλβανίας» από την άλλη, που εγείρει αξιώσεις κατά της Ελλάδας θεωρώντας μέρος του ζωτικού χώρου τη Θεσπρωτία και την Πρέβεζα δεν μπορεί και δεν πρέπει να μένει αναπάντητη. Μόνο που οι απαντήσεις για να πιάσουν τόπο πρέπει να είναι σοβαρές. Αν αφήσουμε τους Έλληνες φανατικούς να δώσουν απαντήσεις σε ανάλογο ύφος, τότε αυτό που θα συμβεί θα είναι να ανατροφοδοτήσουμε τους φανατικούς των γειτονικών χωρών σε έναν επικίνδυνο φαύλο κύκλο.



Αλίμονο εάν ο αντίλογος αφεθεί σε ταλιμπάν σαν αυτούς της «Πατριωτικής Κίνησης Πολιτών Καβάλας», που τις ίδιες μέρες με τα επεισόδια κατά του Τούρκου προξένου έδωσαν την ευκαιρία στον Τούρκο αξιωματούχο να τους παραδώσει μάθημα ελληνικής ιστορίας.



Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου