Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Το φίδι βγήκε παγανιά


Το νέο «ανδραγάθημα» των «παλικαράδων» της «Πατριωτικής Κίνησης Πολιτών Καβάλας» κατά την εθιμοτυπική επίσκεψη του Τούρκου προξένου στον δήμαρχο Καβάλας Κωστή Σιμιτσή και ο προπηλακισμός δημοσιογράφων, που χαρακτηρίστηκαν εντελώς αυθαίρετα και προκλητικά περίπου ως πράκτορες των Τούρκων δεν προκαλεί έκπληξη. Το επικίνδυνο παιχνίδι που παίζει η εν λόγω οργάνωση, στο όνομα της πατρίδας και ενίοτε της Ορθοδοξίας βλάπτουν και την πατρίδα και την ορθοδοξία, που είναι φύσει και θέσει αντίθετη σε οιαδήποτε μορφή φονταμενταλισμού. Διότι εν προκειμένω περί αυτού πρόκειται.



Μα, πέραν τούτου που είναι και το μείζον, ορθώς ο δήμαρχος Καβάλας στη δήλωσή του θέτει και ένα άλλο ζήτημα, οικονομικής φύσεως που δεν μπορεί παρά να απασχολήσει σοβαρά τους πάντες. Το κλίμα ρατσισμού και ξενοφοβίας, που καλλιεργείται θέτει σε άμεσο και σοβαρό κίνδυνο την ανάπτυξη του τουρισμού. Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για σημαντική αύξηση του τουριστικού ρεύματος το ερχόμενο καλοκαίρι, με ό,τι τούτο συνεπάγεται για τη χρεοκοπημένη χώρα, στηρίζονται σε ένα δεδομένο: Ότι η Ελλάδα παρά τα προβλήματά της διαθέτει και την τουριστική υποδομή, αλλά κυρίως –εν συγκρίσει με άλλες μεσογειακές χώρες- εγγυάται την ασφάλεια των επισκεπτών. Εν αντιθέσει με άλλες χώρες όπου ο τουρίστας δεν ρισκάρει να επισκεφθεί φοβούμενος επεισόδια φανατικών ισλαμιστών, η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή, δημοκρατική χώρα, όπου ο επισκέπτης νιώθει ότι δεν κινδυνεύει.



Αν επεισόδιο το επεισόδιο, πρόκληση την πρόκληση, αυτό το δεδομένο χαθεί και ο εν δυνάμει επισκέπτης Τούρκος, Βούλγαρος, Σέρβος, Σκοπιανός, Γερμανός ή Αμερικανός αρχίσει να σκέπτεται ότι υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθεί αντιμέτωπος με φανατικούς Έλληνες εθνικιστές, οι απώλειες που θα υποστεί ο στρατηγικής σημασίας για την εθνική οικονομία τουριστικός τομέας είναι απρόβλεπτες. Ας λάβουν υπόψιν τους σοβαρά και αυτόν τον παράγοντα οι τοπικοί φορείς, αλλά και οι Καβαλιώτες νοικοκυραίοι που επιδοκίμαζαν τα μέλη της Πατριωτικής Κίνησης Πολιτών όταν εκκαθάριζαν την κεντρική πλατεία από τους γύφτους, αδιαφορώντας αν εκκολάπτουν το αυγό του φιδιού.



Το αυγό εκκολάφθηκε, το φίδι μεγάλωσε και βγήκε παγανιά και πλέον απειλεί και τους ίδιους. Τον δήμαρχο, που ανέχθηκε στο παρελθόν τη δράση της Πατριωτικής Κίνησης Πολιτών, αλλά και τους επαγγελματίες, που είναι καιρός να αντιληφθούν ότι ο εθνικισμός και ο «πατριωτισμός σε δόσεις» δεν βλάπτει μόνο τη δημοκρατία για την οποία αδιαφορούν, αλλά και τα συμφέροντά τους.



Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου