Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Μια ιστορία τρέλας


Η ειδοποίηση από την εφορία έφτασε με το ταχυδρομείο παραμονές Χριστουγέννων. Έκπληκτος αφού ουδέν χρωστούσε πήγε στην εφορία και ζήτησε διευκρινήσεις. Του είπαν ότι δεν πλήρωσε το χαράτσι με τον λογαριασμό της ΔΕΗ, αυτός το αρνήθηκε και τότε ανακάλυψε πως πρόκειται για το σπίτι που νοίκιαζε 19 χρόνια πριν. Χρυσοστόμου Σμύρνης, έμενε πριν μετακομίσει στο δικό του σπίτι. Είπε στους εφοριακούς ότι ουδεμία σχέση έχει και αντί να τον στείλουν στην ευχή του Θεού, του ζήτησαν να τους υποδείξει τον σπιτονοικοκύρη, αν θέλει να αποφύγει τα μπλεξίματα. Τι να κάνει, έψαξε, βρήκε την παλιά σπιτονοικοκυρά του, που είχε πληρώσει μόνο την πρώτη δόση του ΕΕΤΗΔΕ, πήγαν μαζί στην εφορία, όπου αυτή αποδέχθηκε την οφειλή και πλέον ευελπιστεί ότι η υπόθεση αυτή θα λήξει αισίως σε δυο-τρεις μήνες. Έτσι του είπαν, μετά από πέντε-έξι επισκέψεις που χρειάστηκε να κάνει στην εφορία την περίοδο των γιορτών για να ξεκαθαρίσει μια υπόθεση, που δεν τον αφορούσε.



Δεν ήταν ο μόνος. Ο εξοργιστικά ερασιτεχνικός τρόπος με τον οποίο χειρίστηκαν ΔΕΗ και υπουργείο Οικονομικών το ζήτημα της αποπληρωμής του ΕΕΤΗΔΕ που δεν καταβλήθηκε μαζί με τους λογαριασμούς, τυράννησε πολλούς ανυποψίαστους και εντελώς άσχετους με τις οφειλές πολίτες, που κλήθηκαν να βγάλουν το φίδι από την τρύπα για να αποφύγουν τα πήγαινε-έλα στην Εφορία. Οι άνθρωποι αυτοί, που καλούνται να αποκτήσουν φοροδοτική συνείδηση, αντιμετωπίστηκαν παντελώς αυθαίρετα και προκλητικά ως οφειλέτες και μάλιστα αντί μιας συγγνώμης υποχρεώθηκαν να λειτουργήσουν ως ντετέκτιβ για να υποδείξουν στην κρατική μηχανή τους πραγματικούς οφειλέτες.



Με τόση προχειρότητα επιχειρεί η κυβέρνηση να επανιδρύσει το κράτος. Αντί να προτάξει ως απόλυτη προτεραιότητα την εμπέδωση ενός κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους πολιτών, στοιχείο απαραίτητο για την απόκτηση φοροδοτικής συνείδησης, η Πολιτεία αντιμετωπίζει τους πολίτες σαν εξ ορισμού ενόχους για υποθέσεις που δεν τους αφορούν. Αγνοώντας ή ακόμα χειρότερα αδυνατώντας να κάνει το πρώτο βήμα για να ξεπεραστεί συν τω χρόνω η ανατολίτικη κατά βάση και διόλου αριστερή –παρεμπιπτόντως- νοοτροπία του «Δεν πληρώνω» και κατ’ επέκταση «αρνούμαι να συνδράμω για υπηρεσίες που μου παρέχονται στο πλαίσιο μιας οργανωμένης Πολιτείας».



Μόνο που τέτοιοι ανεπίτρεπτοι χειρισμοί πείθουν και τους πλέον καλόπιστους και συνειδητοποιημένους ότι ούτε οργάνωση υπάρχει, ούτε Πολιτεία.



Νίκος Σπιτσέρης



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου