Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Οι εξισώσεις της άνοιξης


«Η φιλοσοφία, σημείωνε στο έργο του “Il saggiatore» ο Γαλιλαίος, είναι γραμμένη σε αυτό το τεράστιο βιβλίο που στέκει αιώνιο ανοιχτό μπροστά στα μάτια μας, εννοώ το σύμπαν. Δεν μπορούμε όμως να το διαβάσουμε πριν μάθουμε τη γλώσσα και εξοικειωθούμε με τους χαρακτήρες με τους οποίους είναι γραμμένο. Είναι γραμμένο σε μαθηματική γλώσσα και τα γράμματα είναι τρίγωνα, κύκλοι και άλλα γεωμετρικά σχήματα, και χωρίς αυτό το μέσο ο άνθρωπος δεν μπορεί να καταλάβει ούτε μια λέξη».



Απτή εφαρμογή αυτής της μαθηματικής αλήθειας για το σύμπαν είναι τα κουκούλια με τις κάμπιες στο περιαστικό δάσος της Καβάλας. Όχι, δεν κινδυνεύουν τα πεύκα όσα κλωνάρια και αν ξεραθούν για να μεγαλώσουν οι κάμπιες. Η φύση, ο μεγάλος μαθηματικός, έχει φροντίσει για όλες τις μεταβλητές της μεγάλης εξίσωσης της άνοιξης, που είναι κρυμμένη στα κουκούλια. Η μαθηματική σχέση είναι απλή: «κάμπιες+άνοιξη=πεταλούδες» και δεν επηρεάζει στο ελάχιστο την ισορροπία του οικοσυστήματος. Απλά ετούτη την περίοδο οι κάμπιες είναι κλεισμένες στο κουκούλι τους, πάει να πει στα υποσύνολα C, ας τα ονομάσουμε, και περιμένουν την έλευση της άνοιξης. Όταν ο δεύτερος παράγοντας –η άνοιξη- επιδράσει με τον πρώτο, τις κάμπιες δηλαδή, το θαύμα θα έχει συντελεστεί. Η εξίσωση θα έχει λυθεί. Τότε τα κουκούλια θα μαραθούν και τα πεύκα θα ξαναπρασινίσουν σε όλα τους τα κλωνάρια για να έχουν να παίζουν οι πεταλούδες.



Το ευχάριστο ετούτη την περίοδο είναι ότι λόγω κρίσης δεν υπάρχουν κονδύλια για την επέμβαση του αγνώστου «χ», του ανθρώπου δηλαδή, που συνηθίζει να επεμβαίνει στο βιβλίο του μεγάλου μαθηματικού και να κόβει αυθαίρετα σελίδες. Έτσι, ούτε ψεκασμοί θα γίνουν, ούτε τα κουκούλια με τις αυριανές πεταλούδες θα κοπούν και θα πυρποληθούν για το καλό των πεύκων. Ο μεγάλος μαθηματικός, που έσπειρε τα πρώτα σκέλη των εξισώσεων της άνοιξης θα μπορέσει να ολοκληρώσει ανεμπόδιστα τον προγραμματισμό του και σε λίγους μήνες το περιαστικό δάσος θα γεμίσει πεταλούδες, παρά την αδικαιολόγητη ανησυχία όσων δεν μπορούν να διαβάσουν τα στοιχειώδη.



Όσων μένουν στο περίβλημα των κουκουλιών και στις διόλου χαριτωμένες πράγματι κινήσεις των καμπιών, ανίκανοι να δουν τις αυριανές πεταλούδες, που ετοιμάζονται να πετάξουν.



Νίκος Σπιτσέρης







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου