Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Το χάλι της Βουλής και μια ευκαιρία


Αυτό το χάλι στη Βουλή με τις τέσσερις κάλπες, τους τακτικισμούς, τα τακλάκια και τις ανέξοδες κορώνες ένθεν κακείθεν, επιδέχεται ουκ ολίγες ερμηνείες. Είναι ζήτημα άποψης, πολιτικής στοίχισης, θυμού, προσέγγισης. «Γιατί δεν παρέπεμψαν και τον Παπανδρέου», μού ‘λεγε ένας καλός φίλος χθες. Μα, του απαντώ, δεν φαίνεται να έχει ποινικές ευθύνες για τη λίστα Λανγκάρντ. «Δεν με νοιάζει, ήθελα να τον δω να σέρνεται κατηγορούμενο», απάντησε. Πέραν όμως των διαφορετικών προσεγγίσεων και απόψεων, που μπορεί να υπάρχουν για το ζήτημα, σε ένα θα συμφωνήσουν όσοι διαθέτουν τη στοιχειώδη νηφαλιότητα. Την παράφραση του στίχου του Καβάφη: «Και αν δεν μπορείς να κανείς τη ψηφοφορία σου όπως τη θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις...»



Διότι αυτό έγινε. Στήθηκαν τέσσερις κάλπες σε μια ψηφοφορία, που συνέβαλε περαιτέρω στον ευτελισμό των κοινοβουλευτικών θεσμών και των λειτουργών τους. Οι βουλευτές αντιμετωπίστηκαν για πολλοστή φορά σαν αιγοπρόβατα, αφού οι κινήσεις τους ήταν απολύτως ελεγχόμενες από κάλπη σε κάλπη. Πέρα από την κατάληξη που θα έχει τελικά η Προανακριτική Επιτροπή για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αυτό που ίσως έχει περισσότερη σημασία είναι οι βαθιές τομές στις δομές του πολιτικού συστήματος ώστε να περιοριστούν συν τω χρόνω τα φαινόμενα αυτού του είδους.



Όχι μόνο όσον αφορά το κοινοβούλιο, αλλά και στην αυτοδιοίκηση. Ένα παράδειγμα προς τη σωστή κατεύθυνση είναι η πρόταση να εκλέγονται σε χωριστή κάλπη οι δήμαρχοι και σε χωριστή οι δημοτικοί σύμβουλοι σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο. Αν τούτο συμβεί, το κέρδος δεν θα είναι μόνο ότι θα δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να ψηφίζουν με κριτήρια που θα υπερβαίνουν στην πράξη κόμματα και παρατάξεις, αφού θα μπορεί κανείς να υπερψηφίζει τον δεξιό υποψήφιο δήμαρχο, αλλά αριστερούς υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους γιατί κρίνει πως αυτοί είναι ικανότεροι από τους άλλους. Το πλέον σημαντικό θα είναι ότι στα Δημοτικά Συμβούλια που θα προκύψουν από μια τέτοια διαδικασία δεν θα υπάρχουν παραταξιακά μαντριά. Ο δήμαρχος θα είναι υποχρεωμένος να λογοδοτεί σε ένα Σώμα που δεν θα μπορεί να το ελέγξει. Μόνο με τέτοιες τομές στη λειτουργία των θεσμών θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την υπέρβαση της πολιτικής κρίσης, που προηγήθηκε και προκάλεσε σε μεγάλο βαθμό την οικονομική κρίση.

Νίκος Σπιτσέρης






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου