Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Η μύτη


Ζούμε στη χώρα που οι «φωστήρες» του επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης κόβουν και ράβουν κατ’ επιλογήν δηλώσεις αντιπάλων πολιτικών σε μια επίδειξη γκεμπελισμού, όπως συνέβη με την περίπτωση του βουλευτή Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Διαμαντόπουλου για να χρεώσουν στο ΣΥΡΙΖΑ την τρομοκρατική επίθεση στο Mall. Ζούμε στη χώρα, που ένας στους δέκα Έλληνες αναζητά πολιτικό σωσίβιο σε ένα ακροδεξιό ναζιστικό μόρφωμα όπως η «Χρυσή Αυγή», που απειλεί ευθέως τη δημοκρατική ομαλότητα. Ζούμε στη χώρα, που αν και ύμνησε με τον αρχηγό των Θεών, τον Δία τη φιλοξενία, ανέχεται να προπηλακίζεται ξένος αξιωματούχος στο πλαίσιο μιας εθιμοτυπικής επίσκεψης, όπως συνέβη πρόσφατα στο δημαρχείο Καβάλας με μέλη μιας Κίνησης, που επέλεξε να ονομάζεται «Πατριωτική».



Ζούμε σε μια χώρα, που μικρά παιδιά πηγαίνουν νηστικά στο σχολείο, γέροντες αναζητούν τροφή στα σκουπίδια, άνθρωποι με χρόνιες ασθένειες κάνουν περικοπές στη λήψη απαραίτητων φαρμάκων και πραγματικά στολίδια σαν το Νοσοκομείο Καβάλας αντιμετωπίζονται με ανεπίτρεπτη προχειρότητα, όπως συνέβη με τον γραμμένο στο ποδάρι οργανισμό, βάσει του οποίου ακρωτηριάζεται. Διότι κινήσεις όπως η υπαγωγή της Νευρολογικής στην Καρδιολογική κλινική για παράδειγμα δεν λογίζονται ως κινήσεις νοικοκυρέματος και εξορθολογισμού των δημοσίων δαπανών, αλλά σαν νέτος-σκέτος ακρωτηριασμός του ιδρύματος από ανθρώπους παντελώς άσχετους με το αντικείμενο.



Αλλά ευτυχώς δεν είμαστε μόνοι. Σε τούτο τον μικρό πλανήτη συμβαίνουν καθημερινά μικρά θαύματα σαν τη μύτη, που μεγαλώνει στον πήχη του χεριού ενός Βρετανού επιχειρηματία. Ο άνθρωπος αυτός κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του από καρκίνο του δέρματος. Τη γλίτωσε, αλλά έχασε τη μύτη του και για ψυχολογικούς λόγους δεν ήθελε να βγει από το σπίτι του. Οι επιστήμονες του βρετανικού Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL) αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν το περιστατικό δημιουργώντας την πρώτη μύτη στον κόσμο από το μηδέν, με βάση ένα γυάλινο εκμαγείο, που θα είναι μάλιστα ελαφρώς γαμψή σαν αυτή που αφαιρέθηκε λόγω καρκίνου και μεγαλώνει στον πήχη του επιχειρηματία. Σήμερα η μύτη αναπτύσσεται κανονικά στο χέρι του 56χρονου. Έχει αποκτήσει δηλαδή νευρικό δίκτυο, φλεβικό πλέγμα και φυσικά το δέρμα του χεριού.



Η μέθοδος δεν αφορά μόνο όσους έχουν βρεθεί σε μοίρα ανάλογη με αυτή του Βρετανού επιχειρηματία. Ίσως είναι ο μόνος τρόπος να ανακαλύψουμε τα χαμένα μας πολιτικά αισθητήρια. Αν η επιστήμη μπορεί να δημιουργήσει εκ του μηδενός μια μύτη, τότε –δεν μπορεί- υπάρχει ελπίδα.



Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου