Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Ο κεντρώος Τσίπρας


Η συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην εκπομπή Netweek της Έλλης Στάη στη ΝΕΤ επιβεβαίωσε τη σταδιακή μεν, αλλά ολοκληρωτική μετατόπισή του από την περιοχή που μέχρι πρότινος γειτνίαζε με τις ακροαριστερές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ στον πολιτικό χώρο της κυβερνητικής κεντροαριστεράς. Τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας εκφράζουν πολλά στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και τον λεγόμενο χώρο του δημοκρατικού κέντρου και θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης με στόχο την έξοδο της χώρας από την κρίση.



Όσον αφορά τα ταξίδια του στη Γερμανία και στην Αμερική και μάλιστα στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο κ. Τσίπρας δήλωσε αποφασισμένος να συμμαχήσει ακόμα και με τον διάβολο για να σωθεί η χώρα από το αδιέξοδο. Όταν μίλησε για μια άλλη οικονομική πολιτική και του τέθηκε το ερώτημα αν λεφτά υπάρχουν, αλλά η κυβέρνηση δεν τα δίνει στους εργαζόμενους αναγνώρισε ότι «λεφτά δεν υπάρχουν», προσθέτοντας πως η λύση μπορεί να βρεθεί μόνο αν η χώρα επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης. Διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του δεν θέλει να διώξει επενδυτές: «Θέλουμε αξιοποίηση και όχι εκποίηση του Δημόσιου» εξήγησε, προσθέτοντας ότι «θα κρίνουμε με βάση το συμφέρον της χώρας».



Όταν ρωτήθηκε με ποιες δυνάμεις μπορεί να συνεργαστεί εάν δεν πάρει αυτοδυναμία, αφού τόνισε πως το κόμμα του θα επιδιώξει ευρύτερες συνεργασίες ακόμα και αν κατακτήσει την αυτοδυναμία γιατί οι συνεργασίες είναι στην κουλτούρα του δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί με δυνάμεις από τον «λαϊκό χώρο του Κέντρου», της δεξιάς και της κεντροαριστεράς.



Τόνισε πως θα ήταν αστείος αν έθετε ζήτημα εξόδου της χώρας από το ευρώ, αναγνώρισε ότι η δανειακή σύμβαση είναι διακρατική συμφωνία που –αν και κακή-κάκιστη- θα σεβαστεί, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να τη θάψουμε βαθιά για να μη μολύνει με το μικρόβιο της ύφεσης το σύνολο της Ευρώπης, δίχως να παραλείψει να αναφερθεί σε κεϋνσιανές πολιτικές για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η λέξη επαναδιαπραγμάτευση για το μνημόνιο ακούστηκε τόσο καθαρά όσο ποτέ.



Το μόνο που μένει να απαντηθεί είναι αν αυτή η πολιτική ατζέντα, που μπορεί να αποτελέσει μια βάση συνεργασίας και με τη ΔΗΜΑΡ και με το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει αποδεκτή εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Ίδωμεν.



Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου