Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Έργα. Τώρα


Η αναγνώριση του δήμου Θάσου ως νησιωτικού ήταν μια κίνηση αυτονόητη μεν, που όμως μπορεί να φέρει πολλά κέρδη στο νησί σε επίπεδο προγραμμάτων και αντιμετώπισής του από την κεντρική διοίκηση. Ήταν ένα βήμα απαραίτητο που φέρει την προσωπική σφραγίδα του δημάρχου Κώστα Χατζηεμμανουήλ με μια προϋπόθεση. Εφόσον όντως αξιοποιηθεί. Εφόσον η δημοτική αρχή βρει χρήματα για να εκπονήσει μελέτες και έχει την ετοιμότητα να εκμεταλλευτεί κοινοτικά προγράμματα που ακόμα υπάρχουν για να κάνει άμεσα τα στοιχειώδη τουλάχιστον έργα υποδομής στο νησί, όπως για παράδειγμα είναι οι βιολογικοί σταθμοί.



Αλλά αν ο χαρακτηρισμός «νησιωτικός» λειτουργεί υπέρ της δημοτικής αρχής, υπάρχει ο παράγοντας «χρόνος» που λειτουργεί σαφώς εναντίον της. Οι αποχωρήσεις δυο δημοτικών συμβούλων από την ομάδα της πλειοψηφίας των Γιάννη Γεωργίου και Ξενοφώντα Πασχάλη όταν έγινε γνωστή η απένταξη του έργου του βιολογικού καθαρισμού στον Πρίνο ηχεί ως προειδοποιητικό καμπανάκι. Ο δήμαρχος μπορεί δικαίως να αντιτείνει ότι δεν φταίει αυτός που δεν έχουν γίνει βιολογικοί καθαρισμοί στον Πρίνο, στον Ποτό, στα Λιμενάρια, στην Καλλιράχη, στις Μαριές, αλλά η υπομονή των κατοίκων έχει εξαντληθεί. Οι φρούδες υποσχέσεις των προκατόχων του κ. Χατζηεμμανουήλ βαραίνουν μοιραία τον ίδιο λόγω της ιδιότητάς του. Οι θεσμοί έχουν συνέχεια, μια λέξη που μπορεί να παραμένει άγνωστη για τους περισσότερους πολιτικούς, αλλά τούτο δεν αλλάζει την πραγματικότητα.



Ο πολίτης της Θάσου έχει κουραστεί να περιμένει να γίνουν πράξη οι υποσχέσεις δεκαετιών. Έργα απαιτεί και τα απαιτεί τώρα από αυτόν που εξελέγη δήμαρχος παίρνοντας και την ευθύνη που αναλογεί στο αξίωμά του. Η σημαντική βελτίωση της εικόνας του δήμου στον τομέα της καθαριότητας πιστώνεται και στον δήμαρχο και στον πρώην αντιδήμαρχο Μιχάλη Ξώγνο, που ειρήσθω εν παρόδω φαίνεται ότι παίρνει σαφείς αποστάσεις από τη δημοτική Αρχή, αλλά δεν αρκεί. Τα έργα που δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια πολλαπλασιάζουν τον φόρτο και την ευθύνη του δημάρχου, που μετά την ανακήρυξη του δήμου σε νησιωτικό οφείλει να αποδείξει ότι μπορεί να αδράξει την ευκαιρία. Αλλά τούτο μένει να φανεί στην πράξη.



Άλλωστε, καλοί οι χαρακτηρισμοί και οι ταμπέλες αλλά δεν αρκούν, όπως αποδείχθηκε και στην περίπτωση της ανακήρυξης του Θεολόγου ως ιστορικής κοινότητας. Μόνο ο τίτλος έμεινε για να θυμίζει τις ευκαιρίες που πέρασαν και χάθηκαν.



Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου