Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Όλα στο ποδάρι


Η παγκαβαλιώτικη σύσκεψη αγωνίας για το μέλλον του Νοσοκομείου Καβάλας που έγινε χθες ήταν απολύτως επιβεβλημένη. Ο πετσοκομμένος οργανισμός, που υποβαθμίζει δραματικά το Νοσοκομείο δεν είναι απλά για κάποιο λάθος ή ένα ζήτημα συγκυρίας, που μπορεί εύκολα να διορθωθεί. Αν το κτιριακό συγκρότημα είναι το σώμα του, θεατό σε όλους, ο οργανισμός του Νοσοκομείου είναι η καρδιά του. Οι αρτηρίες της. Το ζήτημα της υποχρηματοδότησης του Νοσοκομείου ένεκα της συγκυρίας είναι κάτι που διορθώνεται εύκολα, μόλις βελτιωθεί κάπως το κλίμα. Αλλά θα είναι πολύ δύσκολο να ενταχθούν ξανά σε έναν νέο κανονισμό κλινικές που καταργούνται με αυτό το απαράδεκτο κείμενο, που συνέταξε και παρουσίασε σαν οργανισμό του Νοσοκομείου το υπουργείο. Ένα κείμενο, γραμμένο στο γόνατο, από ανθρώπους άσχετους, που είναι φανερό ότι το συνέταξαν άρον-άρον είτε για να βγουν από μια υποχρέωση, είτε γιατί κάποιος τους ανέθεσε να κάνουν αυτή τη δουλειά, σε ένα απόγευμα και δεν προλάβαιναν να κάνουν κάτι καλύτερο.



Τα εξόφθαλμα με το copy paste λάθη προκαλούν ακόμα και τον πλέον καλόπιστο παρατηρητή. Ενδεικτικά, ορίστηκε ως προϊστάμενος του παραϊατρικού προσωπικού λογοθεραπευτής, όταν τα καθήκοντα αυτά μπορεί να ασκηθούν από παρασκευαστή, εργοθεραπευτή ή λογοθεραπευτή, που –ειρήσθω εν παρόδω- δεν διαθέτει το νοσοκομείο. Ίσως όμως το κορυφαίο «μαργαριτάρι» είναι η φράση ότι οι «φυσιοθεραπευτές εκτελούν ιατρικές πράξεις». Με αυτό το γραμμένο στο ποδάρι κείμενο ακυρώνεται μεμιάς ο περιφερειακός χαρακτήρας του Νοσοκομείου Καβάλας, που μπορεί να μην ήταν αναγνωρισμένος, αλλά ήταν κατοχυρωμένος στην πράξη. Με αυτό το απαράδεκτο κείμενο η ρευματολογική και η νευρολογική κλινική εντάσσονται η μεν στην παθολογική, η δε στην καρδιολογική, ενώ η ΩΡΛ γίνεται τμήμα της οφθαλμολογικής κλινικής, στην οποία εντάσσεται και το αυτοτελές οδοντιατρικό τμήμα.



Στο μεταξύ, οι νέες δραστικές περικοπές στις εφημερίες καθιστούν τη λειτουργία του Νοσοκομείου μη ασφαλή για γιατρούς και ασθενείς. Ήδη πέρυσι το πρόγραμμα εφημέρευσης είχε χαρακτηριστεί μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές ως οριακά ασφαλές. Αυτό το οριακά ασφαλές πρόγραμμα περικόπηκε δραστικά την ώρα που υποβαθμίζονται τα Κέντρα Υγείας με συνέπεια να πολλαπλασιάζονται τα περιστατικά των Εξωτερικών Ιατρείων του Νοσοκομείου. Τα οποία εσχάτως επιφορτίστηκαν και με τη συνταγογράφηση του ΕΟΠΥΥ, αφού οι περισσότεροι ασφαλισμένοι αδυνατούν να καταβάλλουν το 10ευρώ στους γιατρούς, που έχουν ξεπεράσει το πλαφόν των 200 επισκέψεων τον μήνα.



Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου