Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Ελέω Καλαντζή;

Οι δηλώσεις του Ανδρέα Καραμπουρνιώτη για τα αίτια της ήττας του Θόδωρου Καλλιοντζή στο δήμο Καβάλας και το ρόλο του Γιώργου Καλαντζή δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας. Οι εκλογές στο δήμο Καβάλας από το 2006 και μετά είναι μια ωραία ατμόσφαιρα με δυο συνδυασμούς από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας και τη δεύτερη Κυριακή κερδίζει ο Κωστής Σιμιτσής ελέω Καλαντζή. Ο κ. Καραμπουρνιώτης είπε ότι και το 2006 και το 2010 ο Γιώργος Καλαντζής ήταν που φρόντισε να μην εκλεγεί δήμαρχος από τη Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να υπάρχει κενή θέση για τον ίδιο στις εκλογές του 2014. Κατά συνέπεια, εάν ο κ. Καλαντζής δεν αποφασίσει να ασχοληθεί με τα δημοτικά, ο Σιμιτσής δε χρειάζεται να προσπαθήσει πολύ για να επανεκλεγεί. Αρκεί να κρατήσει το πηδάλιο τα επόμενα τριάμισι χρόνια για να κερδίσει εύκολα ή δύσκολα στο δεύτερο γύρο τον επόμενο αντίπαλο, που μάλιστα θα έχει να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα της ύπαρξης ενός ακόμα κόμματος στο χώρο της κεντροδεξιάς, αυτού που ιδρύει την Κυριακή η Ντόρα Μπακογιάννη.

Μόνο που στην πραγματικότητα, τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα από όσο τα περιέγραψε αγανακτισμένος ο κ. Καραμπουρνιώτης. Στις εκλογές του 2006, στον πρώτο και στο δεύτερο γύρο αναμετρήθηκαν ο Κωστής Σιμιτσής, που τότε ήταν πρόσωπο νέο, άφθαρτο και ουδεμία σχέση είχε με κομματικούς μηχανισμούς και ο Στάθης Εριφυλλίδης που είχε ολοκληρώσει τον κύκλο του. Η κοινωνία ήθελε αλλαγή και ψήφισε αλλαγή. Ενδεχομένως, το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο ακόμα και αν τελικά ο κ. Καραμπουρνιώτης δεν κατέβαινε στις εκλογές. Οι πληγές που άνοιξαν τότε στο εσωτερικό της Ν.Δ. έπαιξαν σαφώς ρόλο καταλυτικό, αλλά εν τέλει στις εκλογές της περασμένης Κυριακής αναμετρήθηκαν ο δήμαρχος της πρώτης θητείας με το νομάρχη της τρίτης θητείας και κέρδισε φυσιολογικά ο πρώτος και μάλιστα παίζοντας εντός έδρας.

Σε τριάμισι χρόνια, το τοπίο θα είναι διαφορετικό. Το έργο του Κωστή Σιμιτσή θα κριθεί με τα αυστηρά κριτήρια, με τα οποία κρίνει η κοινωνία το έργο ενός έμπειρου πλέον πολιτικού, που καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να κουμαντάρει το μεγάλο καράβι του δήμου Καβάλας-Φιλίππων κόντρα στον καιρό, που μόνο ευνοϊκός δεν θα 'ναι. Αν πείσει ότι τα κατάφερε καλά θα έχει το προβάδισμα.

Εάν όχι, η κοινωνία θα δώσει τη λύση, όπως την έδωσε και το 2006, αδιαφορώντας για τα σχέδια των κομματικών παραγόντων.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου