Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Τις ευθύνες του ο καθείς

Καθ' οδόν προς Θάσο από τη γραμμή Καβάλας-Πρίνου οι κάτοικοι της νότιας πλευράς νιώθουν σα να κέρδισαν λαχείο. Μπαίνοντας στο πλοίο έχουν γλιτώσει τη διόλου ευκαταφρόνητη απόσταση των 40 χιλιομέτρων από την Καβάλα ως την Κεραμωτή, ξέροντας ότι βγαίνοντας στον Πρίνο θα τραβήξουν ντουγρού για το χωριό τους, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να διανύσουν άλλα 20 χιλιόμετρα από Λιμένα μέχρι Πρίνο. Εξήντα χιλιόμετρα λιγότερα. Όπως επίσης ξέρουν καλά πως κάθε φορά που υποχρεώνονται να μετακινούνται από τη γραμμή Κεραμωτής-Λιμένα, λόγω του πολύ μεγαλύτερου αριθμού των δρομολογίων που εκτελούνται από κει νιώθουν κορόιδα. Διότι δικαιώνουν δια της ακούσιας συμμετοχής τους τη στατιστική στην οποία στηρίζονται οι εταιρείες στην προσπάθειά τους να απαξιώσουν τη γραμμή Καβάλας-Πρίνου.

Αλλά πέραν της ψυχολογίας και του παραπόνου ενός εκάστου, είναι καιρός να αναλάβουν τις ευθύνες τους και οι κάτοικοι του νησιού, κυρίως της νότιας πλευράς, απαιτώντας το στοιχειώδες. Να τεθούν συγκεκριμένοι όροι στις εταιρείες, που δεν είναι δυνατόν να καταρτίζουν το πρόγραμμα δρομολογίων κατά το δοκούν, δεδομένου ότι έχουν αναλάβει να επιτελούν με το αζημίωτο το έργο της σύνδεσης του νησιού με την ενδοχώρα, που είναι δημόσιο αγαθό. Έχουν αναλάβει να παρέχουν το δικαίωμα της μεταφοράς ανθρώπων και αγαθών με το αζημίωτο.

Άρα δεν είναι δυνατόν να μην έχουν γνώμη για τα δρομολόγια οι φορείς που εκπροσωπούν την τοπική κοινωνία. Ούτε είναι δυνατόν να συνεχίζεται εσαεί ο παραλογισμός, που ξεκίνησε το 1999 να αποφασίζεται ο καταρτισμός των δρομολογίων σε ένα συμβούλιο κάπου στην Αθήνα, το οποίο συγκροτούν άνθρωποι που ουδεμία σχέση έχουν με το νησί και τις ανάγκες του. Τα δρομολόγια δε γίνονται για να κονομούν κάποιοι κατά πώς τους βολεύει. Εκτελούνται πρώτα και κύρια για την εξυπηρέτηση των αναγκών του νησιού με το θεμιτό κέρδος, που μπορούν να καρπώνονται όσοι έχουν αναλάβει αυτή την ευθύνη.

Μα είναι και υπόθεση ενός εκάστου. Γνωριζόμαστε. Οι κάτοικοι της Θάσου, καθώς και οι κάτοικοι της Καβάλας, που επίσης πλήττονται καίρια από ετούτη την τακτική, έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να επιβραβεύσουν και να αποδοκιμάσουν δια της συμμετοχής τους τακτικές και πολιτικές.

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν είναι όλοι ίδιοι. Ας αναλάβει τις ευθύνες του ο καθείς.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου