Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Η αποχή θα δώσει πάλι τον τόνο

Ο Βασίλης Ξουλόγης, η "ήρεμη δύναμη" του Παγγαίου, που δείχνει ικανός να ανατρέψει τα προγνωστικά και να αναδειχθεί ο πρώτος δήμαρχος του μεγαλύτερου σε έκταση δήμου του νομού Καβάλας είπε χθες μια πολύ σημαντική αλήθεια ενόψει της αναμέτρησης της δεύτερης Κυριακής: "Τη δεύτερη Κυριακή ξεκινάς πάντα από το μηδέν". Όχι πως δεν έχει σημασία τι συνέβη την πρώτη Κυριακή. Έχει και πολλή μάλιστα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον ίδιο τον Ξουλόγη που από αουτσάιντερ προβάλλει πλέον ως ισάξιος αντίπαλος του Γιάννη Φιλόσογλου. Αλλά είναι μια άλλη αναμέτρηση. Μια αναμέτρηση με άλλες σταθερές και μεταβλητές. Όλα αλλάζουν. Δεν υπάρχουν πια οι φίλοι, τα ξαδέλφια, τα κουμπαριά και τα μπατζανάκια, που έθεσαν υποψηφιότητα με τον έναν ή τον άλλο συνδυασμό και κατάφεραν να αλιεύσουν ψήφους σε εντελώς προσωπική βάση. Στη δεύτερη Κυριακή, το εκλογικό Σώμα καλείται να επιλέξει τον επόμενο δήμαρχο μιας περιοχής μεταξύ των δυο κυριότερων αντιπάλων, όπως αναδείχθηκαν με την ψήφο του.

Αυτό συμβαίνει και μάλιστα σε μια εποχή που οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ δεξιάς και αριστεράς έχουν μετατοπιστεί, αλλάξει, χάσει κατά πολύ τη σημασία που είχαν χρόνια πριν. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη παγίδα για τους υποψηφίους που ξεκινούν ετούτη την αναμέτρηση. Να μην εγκλωβιστούν σε σχήματα τύπου "προοδευτικές δυνάμεις", που έσπευσε να χρησιμοποιήσει με τον πλέον άγαρμπο και αναποτελεσματικό τρόπο ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Καβάλας της "Κοινωνικής Συμμαχίας" Λάκης Γρανάς. Τέτοιες χοντροκομμένες παρεμβάσεις μόνο αποτελεσματικές δεν είναι σήμερα.

Όχι πως δεν υπάρχουν όμοροι πολιτικοί χώροι. Υπάρχουν. Σαφώς και το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων του Στάθη Εριφυλλίδη ανήκει στο χώρο της δεξιάς και αντικειμενικά βρίσκεται πιο κοντά στον Θόδωρο Καλλιοντζή. Όπως και το περίπου 20% που συγκεντρώνουν αθροιστικά οι συνδυασμοί του Βασίλη Λιόγκα και του Αρη Βέρρου ξεπερνά τη βάση των κομμάτων που τους στήριξαν και συμπεριλαμβάνει δυσαρεστημένους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ, που αντικειμενικά βρίσκονται πιο κοντά στον Κωστή Σιμιτσή.

Μόνο που και στη μια και στην άλλη περίπτωση οι διεκδικητές του δημαρχιακού, αλλά και του περιφερειακού θώκου πρέπει να πείσουν τους εκλογείς ότι αξίζουν την ψήφο τους. Ισως το σημαντικότερο είναι να βρουν τρόπους να τους πείσουν να πάνε μέχρι την κάλπη την επόμενη Κυριακή. Πολλά θα κριθούν από την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών, αφού η αποχή θα δώσει και πάλι τον τόνο.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου