Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Μη στοιχηματίσετε

Η αναμέτρηση της δεύτερης Κυριακής μεταξύ των Κωστή Σιμιτσή και Θόδωρου Καλλιοντζή στο δήμο Καβάλας δεν προσφέρεται για στοιχήματα. Ουσιαστικά οι δυο πλέον διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου ξεκινούν από την ίδια αφετηρία (36,30% υπέρ του Σιμιτσή έναντι 35,32% υπέρ του Καλλιοντζή), αφού οι 350 περίπου ψήφοι που τους χωρίζουν είναι αμελητέα διαφορά και όλα τα ενδεχόμενα φαντάζουν και είναι ανοιχτά.

Καταρχήν, έχουν και οι δυο πιθανότητες να αντλήσουν ψήφους από όσους τον πρώτο γύρο ψήφισαν την ΑΚΕΠ του Στάθη Εριφυλλίδη. Περισσότερες ο Καλλιοντζής, που μπορεί βάσιμα να ελπίζει στην υποστήριξη των στελεχών της τοπικής Ν.Δ. που τάχθηκαν στο πλευρό του πρώην δημάρχου, λιγότερες ο Σιμιτσής, που πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι μπορεί να αντλήσει από τη δεξαμενή των απογοητευμένων ψηφοφόρων του πρώτου γύρου. Άλλωστε, η προεκλογική πόλωση δημιούργησε τριβές στις σχέσεις μεταξύ οπαδών και στελεχών του Καλλιοντζή και του Εριφυλλίδη, ενώ ο Σιμιτσής προσπάθησε εξαρχής να κρατήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με όλες τις παρατάξεις και τους επικεφαλής τους, πλην της παράταξης Καλλιοντζή.

Προνομιακός χώρος για την άντληση ψηφοφόρων από τον κ. Σιμιτσή φαίνεται να είναι το πολύ μεγάλο ποσοστό του 20% περίπου, που συγκέντρωσαν αθροιστικά οι παρατάξεις των Βασίλη Λιόγκα και Αρη Βέρρου. Όχι λόγω των υπεραπλουστευτικών προσεγγίσεων σχημάτων και συνθημάτων του παρελθόντος του τύπου «προοδευτικές δυνάμεις», αλλά γιατί αντικειμενικά ένα μεγάλο μέρος των ψήφων ξεπερνά σαφώς την εμβέλεια του ΚΚΕ και του μπλοκ ΣΥΡΙΖΑ-Δημοκρατικής Αριστεράς, που υποστήριξε τον Αρη Βέρρο. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι πολλοί είναι οι απογοητευμένοι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ, που ναι μεν στον πρώτο γύρο έδειξαν τη δυσαρέσκειά τους και στην κυβερνητική πολιτική, αλλά και στην τετραετία του Σιμιτσή, αλλά στο δεύτερο γύρο είναι πολύ πιθανό να ψηφίσουν με βαριά -έστω- καρδιά τον Σιμιτσή. Από την άλλη, ο Θόδωρος Καλλιοντζής έχει φροντίσει να κρατά ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με πολίτες όλου του πολιτικού φάσματος και μπορεί βάσιμα να προσδοκά ότι μπορεί να αντλήσει τις ψήφους που χρειάζεται και πέραν της συντηρητικής παράταξης. Αλλωστε, όταν είχε πρωτοεκλεγεί νομάρχης Καβάλας το μακρινό 1998 υπερηφανευόταν ότι είχε μαζί του το «μισό ΠΑΣΟΚ». Δεν υπερέβαλε ούτε στο ελάχιστο.

Το τελευταίο ποτήρι της πολιτικής καριέρας του Στάθη Εριφυλλίδη ήταν πολύ πικρό. Ο άνθρωπος που κέρδισε τον δήμαρχο της 16ετίας Λευτέρη Αθανασιάδη, περιορίστηκε στο 11,42%, ποσοστό διόλου κολακευτικό για τον δήμαρχο δυο τετραετιών.

Τουναντίον εξαιρετικές ήταν οι επιδόσεις και των δυο υποψηφίων των παρατάξεων της Αριστεράς. Ο Βασίλης Λιόγκας αύξησε σημαντικά την επιρροή και τις επιδόσεις του και κατάφερε να αγγίξει το διψήφιο ποσοστό, παρά τα αναμενόμενα μικρά ποσοστά του στο δήμο Φιλίππων. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της επιτυχίας του, ο συνδυασμός του κ. Λιόγκα ήρθε τρίτος στον παλιό δήμο Καβάλας με 11,73% αφήνοντας στην τέταρτη θέση τον πρώην δήμαρχο Στάθη Εριφυλλίδη.

Επίσης, απολύτως επιτυχημένη ήταν η κάθοδος του Αρη Βέρρου. Η «Συμπαράταξη Πολιτών» που συστάθηκε στην Καβάλα με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς κατάφερε με τον κ. Βέρρο επικεφαλής να εκφράσει πολλούς απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Επιτυχία που αποκτά άλλες διαστάσεις εάν ληφθεί υπόψιν η τύχη του αντίστοιχου εγχειρήματος στην Αττική με επικεφαλής τον τηλεμαϊντανό Αλέξη Μητρόπουλο. Ο κ. Βέρρος, αν και δεν έμπαινε σε όλα τα σπίτια μέσω των τηλεοπτικών δεκτών, κατάφερε να πείσει τους πολίτες ότι κάτι στα αλήθεια συνέβαινε ετούτη τη φορά στο ξύλινο σπιτάκι της πλατείας του Καπνεργάτη.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου