Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Απλά ή μάλλον απλοϊκά εφιάλτης

Οι απλοϊκές προσεγγίσεις των χαμένων της τοπικής Ν.Δ. που ανταλλάσσουν από κατηγορίες μέχρι ύβρεις και απειλές για τα "παιχνίδια" που έγιναν τη δεύτερη Κυριακή στους δήμους Καβάλας και Παγγαίου καταδεικνύουν την έλλειψη πολιτικού κριτηρίου ικανού να οδηγήσει σε μια στοιχειωδώς ψύχραιμη πολιτική ανάλυση. Είναι πανεύκολο να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα πως η εκλογή του Κωστή Σιμιτσή στο δήμο Καβάλας και του Βασίλη Ξουλόγη στο δήμο Παγγαίου ήταν συνέπεια της σύγκρουσης των Θόδωρου Καλλιοντζή και Στάθη Εριφυλλίδη στο δήμο Καβάλας και των Μπάμπη Χρυσανίδη και Γιάννη Φιλόσογλου στο Παγγαίο. Ίσως τελικά και να 'ναι έτσι. Μόνο που τίποτα δε συμβαίνει σε τούτη τη ζωή και ιδίως στην πολιτική από καπρίτσιο ή από παιχνίδια της μοίρας. Όλα έχουν την εξήγησή τους. Η ύπαρξη δυο υποψηφίων από τον ίδιο πολιτικό χώρο σε ένα δήμο είναι συνέπεια δεδομένων ενδοκομματικών αντιθέσεων, που εδράζονται σε συγκεκριμένα αίτια. Στην περίπτωση του δήμου Καβάλας, η επανάληψη του ενδοκομματικού σπαραγμού ήταν απλά το δεύτερο μέρος της "γαλάζιας" σύγκρουσης στις εκλογές του 2006. Όπως αφηγούνταν εις εκ των υποψηφίων του Καλλιοντζή, έβλεπε στην τελευταία συγκέντρωση ανθρώπους που ήξερε καλά πως έβγαζαν την υποχρέωση, αλλά θα τό 'ριχναν "δαγκωτό" στον Σιμιτσή, αλλά δεν μπορούσε κάτι να πει ή κάτι να κάνει. Έκαναν ό,τι είχε κάνει και ο ίδιος τέσσερα χρόνια πριν.

Μόνο που μια σωστή εκτίμηση των όσων συνέβησαν δεν θα έμενε σε συμπεριφορές και υπόγειες διαδρομές, αλλά στις αιτίες τους. Σε πολιτικές πορείες και συμπεριφορές χρόνων που δημιούργησαν τα κενά που έγιναν χάσματα στις εκλογές και οδήγησαν στην ήττα. Στην περίπτωση του Παγγαίου η σύγκρουση θα είχε αποφευχθεί εάν είχε γίνει εγκαίρως αντιληπτή η φθορά του Φιλόσογλου από τη μακρά παραμονή του στο δημαρχιακό θώκο. Στην περίπτωση της Καβάλας όλα θα ήταν διαφορετικά εάν αναλαμβάνονταν πρωτοβουλίες για την επούλωση των πληγών που άνοιξαν το 2006. Πληγών, που -ειρήσθω εν παρόδω- δεν θα είχαν ανοίξει εάν ο Εριφυλλίδης δεν είχε αφήσει να δημιουργηθεί το κενό που είχε σπεύσει να καλύψει τότε ο Ανδρέας Καραμπουρνιώτης.

Κοντολογίς, οι ανορθογραφίες των κομματικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων διορθώνονται στην κάλπη, αλλά όσοι δεν θέλουν ή δεν είναι ικανοί να το αντιληφθούν ψάχνουν κάποιον "Εφιάλτη" για να φορτώσουν την ευθύνη.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου