Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Δεν μπορούν πια

Οι νέες φήμες που διέρρευσαν περί την πιθανότητα αναβολής του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, προκειμένου να διεξαχθούν μαζί με τις πρόωρες εθνικές εκλογές τον Δεκέμβριο είναι ενδεικτικές της απόλυτης περιφρόνησης της πολιτικής ηγεσίας προς την αυτοδιοίκηση. Ποια αυτοδιοίκηση και ποιος ρόλος της. Όλα έχουν ισοπεδωθεί με ευθύνη και της κυβέρνησης Παπανδρέου, αλλά και των ηγεσιών όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με μοναδική τιμητική εξαίρεση τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη, που όμως δεν μπορεί να ακουστεί. Δεν είναι μόνο ζήτημα εμβέλειας και προτεραιοτήτων των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας. Είναι και η διαχρονική αλήθεια περί των τενεκέδων, που άδειοι κάνουν το μεγαλύτερο θόρυβο.

Αυτό ζούμε ετούτες τις μέρες. Μια ξέφρενη χλαλοή τενεκέδων που προσπαθούν κάνοντας κατά το δυνατόν μεγαλύτερο θόρυβο να μας πείσουν πως όντως μεθαύριο και την άλλη Κυριακή δεν ψηφίζουμε για δήμους και νομαρχίες, αλλά επιλέγουμε μεταξύ φωτός και σκότους. Σε τούτες τις δυο καταστάσεις προβάλλουν από τη μια οι Γιώργος Παπανδρέου και Αρης Γιαννακίδης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και από την άλλη οι Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Παυλίδης. Τοποθετήστε όποιο δίδυμο θέλετε στο φως και το άλλο στο σκοτάδι. Δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το ήδη χρεωκοπημένο πολιτικό σύστημα οδηγείται εν πλήρη συνειδήσει στο τελευταίο του χαρακίρι.

Όχι, δεν είναι αφελείς. Τόσο είναι το μπόι τους, τόσες και οι ικανότητές τους. Οδηγούνται στο χαρακίρι γιατί απλά δεν έχουν κάτι άλλο να κάνουν. Να προτείνουν.

Αυτή είναι και η εξήγηση για την απειλή των πρόωρων εθνικών εκλογών, που επισείει ο Γιώργος Παπανδρέου και οι περί αυτόν. Ίσως τελικά να μην είναι ένα ακόμα φτηνό προεκλογικό τέχνασμα με στόχο τη χειραγώγηση αυτού του κατά κράτους ηττημένου και παραδομένου λαού, αλλά μια δρομολογημένη παραίτηση. Μια κίνηση αντίστοιχη αυτής στην οποία είχε προβεί ο Κώστας Καραμανλής όταν πριν την παρέλευση της θητείας του έσπευσε να παραδώσει τα κλειδιά του Μαξίμου στον Παπανδρέου και να απολαύσει τα μεζεκλίκια του με την ησυχία του στη Ραφήνα.

Δεν μπορούν πια. Αντελήφθησαν ότι δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν και έχουν αποφασίσει να λακίσουν, παραδίνοντας τα κλειδιά του Μαξίμου στον πρώτο τυχόντα.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου