Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Αριστερές συμπληγάδες

Ο μεγάλος νικητής του χθεσινού δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών ήταν η νεοπαγής Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη, που απέδειξε στην πράξη αυτό που χρόνια έλεγαν τα στελέχη της εντός του Συνασπισμού χωρίς να εισακούονται. Ότι η πολιτική εμβέλεια των ιδεών της ανανεωτικής αριστεράς μπορεί σαφώς να ξεπερνά τα εκλογικά της ποσοστά. Ότι η πολιτική συμμαχιών είναι και πρέπει να είναι βασικός πυλώνας της πολιτικής και τακτικής της ιδίως στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Όλα αυτά που έλεγαν τόσα χρόνια ο κ. Κουβέλης και τα στελέχη τη ς Ανανεωτικής Πτέρυγας του Συνασπισμού και εισέπρατταν τη χλεύη εντός του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν πράξη σε αυτές τις εκλογές.

Όταν άπαντες έβγαζαν άναρθρες ως επί το πλείστον κραυγές κατά του μνημονίου, αδιαφορώντας για τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα της αναμέτρησης, η Δημοκρατική Αριστερά επέμενε με συνέπεια να τονίζει τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα της αναμέτρησης. Αυτό έπραξε. Φυσικά και δεν έσπευσε να γίνει το "δεκανίκι" του ΠΑΣΟΚ. Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη πρότεινε πρώτη τους Γιώργο Καμίνη και Γιάννη Μπουτάρη, που στη συνέχεια υποστηρίχθηκαν και από το ΠΑΣΟΚ. Οι κινήσεις αυτές δεν εμπόδισαν τη Δημοκρατική Αριστερά να υποστηρίξει στο δήμο Πατρέων τον ανεξάρτητο Γιάννη Δημαρά, που κατάφερε στο δεύτερο γύρο να ανατρέψει διαφορά 14 ποσοστιαίων μονάδων και να κερδίσει τον απερχόμενο νομάρχη Αχαϊας Δημήτρη Κατσικόπουλο εκλεκτό του ΠΑΣΟΚ.

Ετσι, ο νέος κομματικός σχηματισμός της Αριστεράς, κατάφερε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, μιλώντας με επιμονή με λόγο αυτοδιοικητικό να συμβάλλει με την υποστήριξή της στην εκλογή 40 δημάρχων ανά την Ελλάδα. Στον αντίποδα έναν μονάχα δήμαρχο εξέλεξε το ΚΚΕ στην Πετρούπολη και έναν ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με τους Οικολόγους και έξι με τη Δημοκρατική Αριστερά.

Η επόμενη μέρα στο χώρο της κατακερματισμένης αριστεράς, τα ποσοστά της οποίας όμως όπως καταγράφηκαν είναι υψηλά προδιαγράφεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Οι επιδόσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς και ο καθαρός αυτοδιοικητικός της λόγος βρήκαν ανταπόκριση. Επίσης, βρήκε ανταπόκριση ο καθαρός λόγος αντί-θεσης του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που αδιαφόρησαν παγερά για τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των εκλογών. Η επόμενη μέρα για τον Συνασπισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφώς δυσκολότερη όχι λόγω ποσοστών. Αλλά λόγω καθαρού πολιτικού λόγου που καλείται να εκπέμψει εν μέσω συμπληγάδων.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου