Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Προβάδισμα Γιαννακίδη

Ο μεγάλος νικητής του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών είναι αναμφίβολα ο Ανδρέας Μπαλίκας. Ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Καβάλας της «Δημοκρατικής Αναγέννησης» όργωσε στην κυριολεξία το νομό Καβάλας σε έναν αγώνα πόρτα-πόρτα και κατάφερε να ξεπεράσει κατά τεσσεράμισι ποσοστιαίες μονάδες τον αντίπαλό του Λάκη Γρανά (42,78% έναντι 38,17%) που στον αντίποδα αποδείχθηκε ο αδύναμος κρίκος της παράταξης «Κοινωνική Συμμαχία» του Αρη Γιαννακίδη. Αυτοί που επέβαλαν την υποψηφιότητα του κ. Γρανά και πολύ περισσότερο που αδιαφόρησαν για την καθυστερημένη ανακοίνωση των αντιπεριφερειαρχών, χάνοντας πολύτιμο προεκλογικό χρόνο, οφείλουν να κάνουν την αυτοκριτική τους.

Η επίδοση του κ. Μπαλίκα έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της αναμέτρησης σε επίπεδο περιφέρειας, όπου αντί της άνετης επικράτησης της παράταξης που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ έγινε ένα οριακό ντέρμπι (41,76% έναντι 41,08%). Φυσικά το αποτέλεσμα δεν οφείλεται μόνο στον κ. Μπαλίκα, αλλά και στον υποψήφιο περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη, που κάθε άλλο παρά εύκολος αντίπαλος αποδείχθηκε.

Ουσιαστικά το ντέρμπι των δυο μεγάλων παρατάξεων έληξε ισόπαλο την πρώτη Κυριακή και την ερχόμενη Κυριακή ακολουθεί η παράταση. Με μια πρώτη εκτίμηση, μπορεί κανείς να πει πως Μπαλίκας και Παυλίδης κέρδισαν τις εντυπώσεις, αλλά μάλλον ξεκινούν με ένα σαφές χάντικαπ την προσπάθειά τους, που είναι δύσκολο να καλυφθεί. Διότι ναι μεν στον πρώτο γύρο καταγράφηκε απόλυτη ισορροπία δυνάμεων, αλλά στο δεύτερο γύρο είναι η παράταξη του κ. Γιαννακίδη, που μπορεί βάσιμα να στοχεύει στην άντληση ψήφων από τις παρατάξεις των οικολόγων και της Αριστεράς. Όχι πως υπάρχει περίπτωση οι παρατάξεις της Αριστεράς να καλέσουν τους ψηφοφόρους τους να υπερψηφίσουν τον κ. Γιαννακίδη στο δεύτερο γύρο. Κάθε άλλο. Αλλά ακόμα και αν η πολύ μεγάλη πλειοψηφία τους οδηγηθεί στο άκυρο, την αποχή ή στο λευκό στο δεύτερο γύρο και μόλις 1 στους 10 από όσους επέλεξαν τη Λαϊκή Συσπείρωση και 2 στους 10 από όσους επέλεξαν την Αριστερή Οικολογική Συνεργασία στραφεί υπέρ του κ. Γιαννακίδη, η πλάστιγγα μπορεί να γείρει αποφασιστικά υπέρ της παράταξης που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ.

Ετούτη η υπόθεση εργασίας βεβαίως και δε σημαίνει ότι δεν έχει ελπίδες ο συνδυασμός των Παυλίδη-Μπαλίκα. Διότι μπορεί μεν ένας έστω μικρός αριθμός των δυσαρεστημένων Πασόκων που ψήφισαν τις παρατάξεις της Αριστεράς να είναι πιο πιθανό να υπερψηφίσει στο δεύτερο γύρο την παράταξη του κ. Γιαννακίδη, αλλά υπάρχουν και οι ψήφοι των Οικολόγων. Ενδεχομένως και ο θυμός όσων ψήφισαν τα αριστερά σχήματα και ακούν από χθες το τσιτάτο περί τις προοδευτικές δυνάμεις, που πέταξε από την Κυριακή το βράδυ ο κ. Γρανάς. Κατά συνέπεια, οδηγούμαστε σε μια αναμέτρηση σώμα με σώμα και την ερχόμενη Κυριακή, στην οποία το προβάδισμα που δείχνει θεωρητικά να έχει ο συνδυασμός του κ. Γιαννακίδη δεν είναι καθόλου βέβαιο, ούτε απαγορεύει στην παράταξη του κ. Παυλίδη να διεκδικήσει τη νίκη.

Πάντως, γενικότερα σε επίπεδο περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι δυνάμεις των δυο μεγάλων κομμάτων ήταν και παραμένουν κυρίαρχες. Ούτε ο συνδυασμός του Μιχάλη Τρέλλη (7,74%) κατάφερε να κάνει την έκπληξη, παρά τις πολύ καλές επιδόσεις που σημείωσαν την πρώτη Κυριακή οι υποψήφιοι που υποστήριξε το ΚΚΕ, ούτε οι άλλες δυο παρατάξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ του Τάκη Χαρίτου έμεινε στο 4,61% και οι οικολόγοι του Θανάση Μακρή στο 3%.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου