Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Καθαρή νίκη

Οι αρχικές εκτιμήσεις για την αναμέτρηση στο δήμο Καβάλας επιβεβαιώθηκαν. Παρά το γεγονός ότι το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου έφερνε τους Κωστή Σιμιτσή και Θόδωρο Καλλιοντζή ισόπαλους στην 1η θέση, στη δεύτερη Κυριακή ο δήμαρχος της 1ης θητείας κέρδισε καθαρά και άνετα με 10 περίπου ποσοστιαίες μονάδες διαφορά τον επί 12ετία Νομάρχη. Η ετυμηγορία της κάλπης την 1η και τη δεύτερη Κυριακή στέλνει καθαρά και απολύτως ευανάγνωστα μηνύματα. Χθες, οι πολίτες του δήμου Καβάλας είχαν να επιλέξουν μεταξύ του Κωστή Σιμιτσή και του Θεόδωρου Καλλιοντζή ή αλλιώς μεταξύ του δημάρχου της 1ης θητείας και του νομάρχη της 3ης θητείας και δεν το σκέφτηκαν στιγμή. Εδωσαν καθαρή εντολή στον Σιμιτσή, που έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει και να απολαμβάνει τη νίκη. Μα, ό,τι έγινε την 1η Κυριακή επιβάλλει περισυλλογή. Ενδεχομένως και διόρθωση πορείας.

Διότι μπορεί το εμφαντικό 55%-45% να μην επιδέχεται αμφισβήτηση, αλλά το 36% περίπου που συγκέντρωσε η παράταξη Σιμιτσή στον 1ο γύρο καταδεικνύει ότι το έργο της δημοτικής Αρχής κάθε άλλο παρά ενθουσιασμό προκάλεσε στα πλήθη. Οι εκλογείς έδωσαν πολύ υψηλά ποσοστά στα δύο σχήματα της αριστεράς με επικεφαλής τους Βασίλη Λιόγκα και Αρη Βέρρο διότι προφανώς δεν πείστηκαν από τις επιδόσεις του κ. Σιμιτσή τα τέσσερα χρόνια που διοικεί τον δήμο.

Επίσης, άλλο ένα καθαρό μήνυμα της κάλπης είναι ότι οι πληγές που ανοίγουν από εσωκομματικό σπαραγμό σε δημοτικό επίπεδο δεν κλείνουν σε τέσσερα χρόνια. Συνέβη το 2002 όταν ο Στάθης Εριφυλλίδης εξελέγη χαλαρά δήμαρχος για δεύτερη συνεχόμενη θητεία. Συνέβη χθες όταν ο Κωστής Σιμιτσής εξίσου χαλαρά κέρδισε την επανεκλογή του. Στοιχεία που να το αποδεικνύουν δεν υπάρχουν, αλλά είναι προφανές ότι όπως τέσσερα χρόνια πριν όσοι ψήφισαν Ανδρέα Καραμπουρνιώτη τον 1ο γύρο στράφηκαν υπέρ του Σιμιτσή στο 2ο, έτσι και χθες οι περισσότεροι από όσους ψήφισαν τον Στάθη Εριφυλλίδη την πρώτη Κυριακή, προτίμησαν τον Σιμιτσή από τον Καλλιοντζή.

Εάν ο κ. Σιμιτσής αποτιμήσει σωστά το αποτέλεσμα, αποφύγει τα λάθη της πρώτης θητείας και πείσει ετούτη τη φορά για όσα υποσχέθηκε προεκλογικά, τότε μπορεί να καταστεί κυρίαρχος του παιχνιδιού και να είναι και πάλι το φαβορί στην επόμενη αναμέτρηση σε μόλις τριάμισι χρόνια, τον Ιούνιο του 2014 μαζί με τις επόμενες ευρωεκλογές. Εάν όχι, τότε όλα μοιάζουν και είναι πιθανά.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου