Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Αναμέτρηση με φαβορί

Η αναμέτρηση μεταξύ των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προκαλεί περιγραφές αντίστοιχες αγώνων μπάσκετ ή ποδοσφαίρου. Ήταν και παραμένει μια αναμέτρηση με φαβορί την παράταξη του ΠΑΣΟΚ και αουτσάιντερ την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Μόνο που όπως συχνά-πυκνά συμβαίνει και στις αθλητικές αναμετρήσεις ουδείς κερδίζει επειδή έχει το θεωρητικό και το ουσιαστικό προβάδισμα. Οι νίκες κερδίζονται μέσα στο γήπεδο από αυτούς που παίζουν πιο ψυχωμένα, πιο αποφασιστικά, ενδεχομένως και πιο έξυπνα.

Αυτό συνέβη στον πρώτο γύρο των εκλογών την περασμένη Κυριακή. Το αουτσάιντερ, παρά τα γενικότερα προβλήματα του συντηρητικού χώρου, λίγες μόλις μέρες πριν την ανακοίνωση του κόμματος υπό τη Ντόρα Μπακογιάννη, μπήκε δυνατά στον αγώνα με την ψυχολογία αυτού που δεν έχει τίποτα να χάσει. Εις εκ των πρωταγωνιστών της αναμέτρησης, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Ανδρέας Μπαλίκας, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Φόρεσε εξ αρχής το Κυριακάτικο χαμόγελό του και ξεχύθηκε σε όλο το νομό, καταγράφοντας προβλήματα, συζητώντας με πολίτες, καταθέτοντας προτάσεις και προτείνοντας λύσεις. Δεν ήταν άσχετος με το αντικείμενο. Επί σειρά ετών αντινομάρχης ήξερε πολύ καλά τι να πει και πώς να το πει. Ποιες πόρτες να χτυπήσει. Από την άλλη, ο Λάκης Γρανάς με τον αέρα του φαβορί, ξεκίνησε τον αγώνα με περίπου 20 μέρες καθυστέρηση, διάστημα πολύ μεγάλο στην τελική ευθεία κάθε εκλογικής αναμέτρησης και έφτασε στις εκλογές πριν καλά-καλά συνειδητοποιήσει το ρόλο του επικεφαλής. Εν τέλει, το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου και στο νομό Καβάλας και στην περιφέρεια συνολικότερα δεν ήταν έκπληξη. Κάθε παράταξη πήρε ό,τι της αντιστοιχούσε.

Ενόψει της Κυριακής, ο ρόλος των δυο παρατάξεων δεν έχει αλλάξει. Η παράταξη του ΠΑΣΟΚ παραμένει το φαβορί επειδή μπορεί να αντλήσει ψήφους από αριστερά της, ενώ η παράταξη της Ν.Δ. λέγεται -και έτσι είναι- δεν μπορεί αντικειμενικά να πάει καλύτερα. Έχει φτάσει το ταβάνι της και όμως πάλι υπολείπεται έστω για λίγο της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, οπότε παραμένει αουτσάιντερ.

Έτσι είναι. Μόνο που όπως ήδη αποδείχθηκε την περασμένη Κυριακή ο ρόλος αυτός τη βολεύει. Πλέον, αποδείχθηκε στο "γήπεδο" ότι το φαβορί αγκομαχά απροπόνητο και δίχως σχέδιο και παρακαλά το διαιτητή να σφυρίξει τη λήξη. Ουδείς θα εκπλαγεί εάν τελικά η ανατροπή ολοκληρωθεί.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου