Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Τα παντελόνια

"Ξυπνήστε και παραδεχθείτε τα λάθη σας. Φοράτε και παντελόνια". Με ετούτο το σχόλιο στο facebook υποστηρικτής του Στάθη Εριφυλλίδη, απάντησε σε σχόλιο πικραμένου υποψηφίου της παράταξης του Θόδωρου Καλλιοντζή, που καταφέρθηκε εναντίον των ουκ ολίγων που έδωσαν το παρών στην τελευταία συγκέντρωση του κ. Καλλιοντζή, αλλά μετά την απομάκρυνση από το χώρο της συγκέντρωσης, αποδύθηκαν σε έναν αγώνα για την επανεκλογή του Κωστή Σιμιτσή. Μια επανάληψη των λόγων της ήττας του κ. Καλλιοντζή και αντίστοιχα της νίκης του κ. Σιμιτσή ουδέν θα εισέφερε. Είναι ένα θέμα που έχει εξαντληθεί και εν τέλει πλέον μια εβδομάδα μετά τη δεύτερη Κυριακή δεν αφορά παρά μόνο τους χαμένους ή τους νικητές των εκλογών.

Αυτό που όμως χρήζει σχολιασμού είναι η φράση "φοράτε και παντελόνια", την οποία δεν τη χρησιμοποιούν μονάχα οι πικραμένοι υποστηρικτές του Καλλιοντζή, αλλά πολλοί νεοέλληνες δίχως προφανή λόγο, αφού είναι ηλίου φαεινότερον ότι το να φορά κανείς παντελόνια δεν απαιτεί κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο.

Σήμερα παντελόνια φορούν άπαντες. Αρσενικοί και θηλυκοί, ηλίθιοι και ιδιοφυείς, λαμόγια και ονειροπόλοι. Ως εκ τούτου, φράσεις σαν αυτή που εκτόξευσε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της τετραετίας και ο κ. Σιμιτσής του τύπου "εγώ τιμάω τα παντελόνια που φοράω" ή "εγώ δε φοράω τα παντελόνια γιατί κρυώνω", ουδέν προσθέτουν παρά μόνο την πλήρη σύγχυση του ομιλούντος. Ενδεχομένως και κάποια ευαισθησία στο κρύο ή μια αγωνία για τους ενδυματολογικούς κώδικες της εποχής.

Τα παντελόνια δεν είναι προνόμιο των αντρών, που τάχατες τιμούν τα λόγια τους, ούτε πολύ περισσότερο, αποτελούν ένα διαχρονικό σύμβολο της μπέσας και της παληκαριάς. Τα παληκάρια της επανάστασης του 1821 όπως ο Κολοκοτρώνης, που έλεγε εμφαντικά "εβγάλαμε την μπούντζα μας και εβγήκαμε" μιλώντας για τον αγώνα, δεν καταδέχονταν να φορέσουν τα φράγκικα ρούχα -κατά πώς χαρακτήριζαν τα παντελόνια και τα κοστούμια, αλλά ουδείς μπορούσε να αμφισβητήσει την αντρειοσύνη τους.

Τα παντελόνια είναι εδώ και δεκαετίες τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από μέρος τόσο της αντρικής όσο και της γυναικείας γκαρνταρόμπας και πέραν τούτου ουδέν.

Ούτε, γιατί πολλές παρεξηγήσεις γίνονται στις μέρες μας, ο Σιμιτσής κέρδισε τις εκλογές επειδή συχνά-πυκνά χρησιμοποιούσε αυτή τη γελοία και άστοχη φράση. Απλά, έτυχε.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου