Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Αιωνιότητα είναι

Σάββατο βράδυ στη "Θαλασσογραφία". H "Ορχήστρα Δίχως Όνομα" των Κώστα Τσαλαπατάνη, Νεκταρίας Σαρρίδου, Γιάννη Γιαννακάκη και Νίκου Μιχαλούδη ανέλαβε να ταξιδέψει μουσικά τους θαμώνες σε μουσικά μονοπάτια ελληνικά και ξένα. Σχήμα καλό, φρέσκο, συνεχώς βελτιούμενο. Η μόνιμη έκθεση ζωγραφικής όπως τη σχεδίασαν οι κατασκευαστές του κτιρίου πάντα εκεί. Το λιμάνι χωρισμένο σε πλαίσια που τα ορίζουν τα ξύλινα παραθύρια σε μια αέναη εναλλαγή χρωμάτων, ύφους και κυματισμών νύχτα-μέρα. Κι όμως κάποιοι επιμένουν να γυρίζουν την πλάτη τους στην ομορφιά. Ζήτημα επιλογής. Κουβεντιάζουμε για τα υπέροχα πράγματα που συμβαίνουν καθημερινά. Για παιδιά που μεγαλώνουν, για καινούργια στοιχήματα. Για τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο, που υπάρχουν σε πείσμα των όρνεων της πολιτικής και της τηλοψίας, που πασχίζουν νυχθημερόν να μας πείσουν πως ουδέν καλό συμβαίνει ή μπορεί να συμβεί σε τούτη τη χρεωκοπημένη χώρα.

Κάποια στιγμή μπαίνει στην παρέα φίλος υποψήφιος για μια μικρή ανάπαυλα από τη μάχη του σταυρού. Δεν περιμένει πολλά. Αλλά έχει δοθεί με όλες του τις δυνάμεις στο δικό του αγώνα, αποφασισμένος τούτη τη φορά να τα καταφέρει. Όχι, δεν έχει αυταπάτες. Αλλά επιμένει να ελπίζει πως όλο και κάτι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο. "Εδώ γεννηθήκαμε, εδώ ζούμε. Δε γίνεται να μένουμε με τα χέρια σταυρωμένα, περιμένοντας το μοιραίο", λέει.

Η μάχη κατά του μνημονίου αυτού του ετερόκλητου πολιτικού παζλ τον μπερδεύει. "Συμφωνεί δε συμφωνεί κανείς, καταλαβαίνω τη συνεπή στάση του Μορφίδη και του Ποτόλια κατά του μνημονίου και της οικονομικής πολιτικής που επιβάλλει. Αλλά όσο και αν προσπάθησα να φανταστώ τον Παυλίδη και τον Μπαλίκα ζωσμένους με φυσεκλίκια να απαγορεύουν την είσοδο των εκπροσώπων της τρόικας μα και των πολιτικών που αυτή επιβάλλει στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δεν τα καταφέρνω". Κάποια στιγμή φεύγει. Η σταυροφορία του συνεχίζεται.

Οι καλλιτέχνες μας καληνυχτούν. Ανταλλάσσουμε δυο κουβέντες από καρδιάς, και καταλήγουμε στη φοβερή ατάκα του "Αρκά": "Αιωνιότητα είναι θα περάσει".

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου